17.03.2018 Beograd

Ljajić: Kupovina bez fisklanog ili blok računa nosi veliki rizik

Ljajić: Kupovina bez fisklanog ili blok računa nosi veliki rizik Foto: Zoran Raš
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić upozorio je danas da kupovina bez fiskalnog ili blok računa nosi veliki rizik a da korist od sive ekonomije i to krakoročnu, imaju samo prodavci koji ne poštuju zakon.

Ljajić je na RTS, u emisiji tokom izvlačenja dobitnika u nagrdnoj igri "Uzmi račun i pobedi", ocenio da najviše sive i crne ekonomije ima u oblasti naručivanja preko interneta, jer niko ne evidentira tu vrstu trgovine.

Prema njegovim rečima, novi zakon će regulisati taj probem jer će poštanski operatori imati obavezu da identifikuju onoga ko šalje i ko prima robu.

Ljajić je iskoristio gostovanje da potrošačima da dva saveta - prvi da ne kupuju robu preko interneta ako trgovac nije istakao podatke a drugi da od prodavca uvek traže fiskalni ili blok račun, jer to znači da je promet evidentiran, da robu mogu da vrate.

"Sve ostalo nosi veliki rizik", rekao je Ljajić i dodao da je kada je reč o kupovini preko interneta ipak potrebno odvojiti "žito od kukolja" i da ;svako ko kupuje mora da vidi da li je prodavnica ili prodavac registorvan, da li ima PIB, matični broj...

Upitan da navede neki od oblika sive ekonomije, ministar je podstio na činjenicu da u oblasti turizma postoji veoma veliki broj nekategorisanih kreveta.

"U Beogradu, koji godišnje poseti i milion turista, postoji oko 2.500 kategorisanih kreveta, u Novom Sadu 215, a taj grad samo tokom Egzit festivala poseti 100.000 turista", rekao je Ljajić i dodao da to samo pokazuje koliki je prostor za sivu ekonomiju.

Ljajić je naveo da postoje samo dve vrste računa, fiskalni i blok - koje izdaju kozmetičari, frizeri, i da gradani nisu dužni da plate uslugu ili robu ako dobiju račun.

Tokom izvlačena bilo je reči o i o programu E inspektor, odnosno o tome da će od juna biće umrežene četiri inspekcije, a do sredine 2019, sve 42 inspekcijske službe.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Festival Srpske Trpeze
Pročitajte i...
 • Intervju Marija Labović: Stranci su oduševljeni gostoprimstvom Srba Intervju Marija Labović: Stranci su oduševljeni gostoprimstvom Srba

  Ko su turisti u Srbiji? Zašto dolaze, šta im se nudi, kakvi su im utisci? Kako se ove godine Srbija našla među zemljama na CNN-ovoj listi preporučenih turističkih destinacija? Šta nam stranci zameraju, a šta hvale? Na ova i mnoga druga pitanja u razgovoru za Novi magazin odgovara Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije (TOS).

 • Mihajlović: Američka kompanija zainteresovana za izgradnju Moravskog koridora Mihajlović: Američka kompanija zainteresovana za izgradnju Moravskog koridora

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izrazila je danas očekivanje da će u narednom periodu biti potpisan Memorandum o saradnji sa američkom kompanijom "Behtel" koja je zainteresovana za izgradnju Moravskog koridora, odnosno autoputa Pojate - Preljina.

 • Počeli razgovori predstavnika MMF-a i vlasti u Srbiji Počeli razgovori predstavnika MMF-a i vlasti u Srbiji

  Plenarnim sastankom u Narodnoj banci Srbije (NBS) danas su počeli zvanični razgovori predstavnika Srbije i misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u okviru prvog razmatranja rezultata novog programa makroekonomskih i strukturnih reformi, podržanog Instrumentom za koordinaciju politike (PCI-Policy Coordination Instrument), saopštila je NBS.

 • Mihajlović: Sa delegacijom MMF-a pričaćemo o kapitalnim građevinskim projektima Mihajlović: Sa delegacijom MMF-a pričaćemo o kapitalnim građevinskim projektima

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da će sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) biti razgovora o izdacima za kapitalne projekte u oblasti građevine.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Belex2018
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side