17.03.2018 Beograd

Ljajić: Kupovina bez fisklanog ili blok računa nosi veliki rizik

Ljajić: Kupovina  bez fisklanog ili blok računa nosi veliki rizik Foto: Zoran Raš
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić upozorio je danas da kupovina bez fiskalnog ili blok računa nosi veliki rizik a da korist od sive ekonomije i to krakoročnu, imaju samo prodavci koji ne poštuju zakon.

Ljajić je na RTS, u emisiji tokom izvlačenja dobitnika u nagrdnoj igri "Uzmi račun i pobedi", ocenio da najviše sive i crne ekonomije ima u oblasti naručivanja preko interneta, jer niko ne evidentira tu vrstu trgovine.

Prema njegovim rečima, novi zakon će regulisati taj probem jer će poštanski operatori imati obavezu da identifikuju onoga ko šalje i ko prima robu.

Ljajić je iskoristio gostovanje da potrošačima da dva saveta - prvi da ne kupuju robu preko interneta ako trgovac nije istakao podatke a drugi da od prodavca uvek traže fiskalni ili blok račun, jer to znači da je promet evidentiran, da robu mogu da vrate.

"Sve ostalo nosi veliki rizik", rekao je Ljajić i dodao da je kada je reč o kupovini preko interneta ipak potrebno odvojiti "žito od kukolja" i da ;svako ko kupuje mora da vidi da li je prodavnica ili prodavac registorvan, da li ima PIB, matični broj...

Upitan da navede neki od oblika sive ekonomije, ministar je podstio na činjenicu da u oblasti turizma postoji veoma veliki broj nekategorisanih kreveta.

"U Beogradu, koji godišnje poseti i milion turista, postoji oko 2.500 kategorisanih kreveta, u Novom Sadu 215, a taj grad samo tokom Egzit festivala poseti 100.000 turista", rekao je Ljajić i dodao da to samo pokazuje koliki je prostor za sivu ekonomiju.

Ljajić je naveo da postoje samo dve vrste računa, fiskalni i blok - koje izdaju kozmetičari, frizeri, i da gradani nisu dužni da plate uslugu ili robu ako dobiju račun.

Tokom izvlačena bilo je reči o i o programu E inspektor, odnosno o tome da će od juna biće umrežene četiri inspekcije, a do sredine 2019, sve 42 inspekcijske službe.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Čadež u dvodnevnoj poseti UAE Čadež u dvodnevnoj poseti UAE

    Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež boraviće, kao član državno-privredne delegacije, 24. i 25. marta u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gde će zvaničnicima i poslovnoj zajednici Dubaija i Abu Dabija predstaviti investicioni i poslovni potencijal Srbije i razgovarati o mogućnostima unapređenja privredne saradnje, najavila je PKS.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side