20.05.2019 Beograd

Ljajić: Ne postoji osnov da Srbija raskida saradnju sa Huavejom

Ljajić: Ne postoji osnov da Srbija raskida saradnju sa Huavejom Foto: print screen
Ne postoji bilo kakav osnov da Srbija raskida saradnju sa kineskom kompanijom Huavej (Huawei), rekao je za Radio slobodna Evropa (RSE) ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

On je povodom restrikcija koje je američka kompanija Gugl (Google) uvela kompaniji Huavej kazao da Srbija ne želi da bude kolateralna šteta sukoba velikih telekomunikacionih kompanija. 

"Ovde se radi o sukobu dva giganta", rekao je Ljajić i dodao da je u toku realizacija više ugovora koje je Srbija potpisala sa kineskom kompanijom.

Kako je objasnio, do kraja iduće godine 750 hiljada domaćinstava biće povezano optičkom mrežom, što je upravo rezultat potpisanog dogovora sa Huavejom, vrednog 150 miliona evra.

Istakao je da je Huavej bio "korektan partner", te da nema potrebe da se dosadašnji nivo saradnje raskida.

"Mnoge telekomunikacione kompanije u Evropi imaju slične ugovore, rade sa Huavejom i ne nameravaju da to prekinu, s obzirom na to da je on u ovom trenutku najveći snabdevač telekomunikacionom opremom u svetu", rekao je Ljajić.

Nemačka je, kako piše RSE, najavila donošenje specijalnog zakona kojim bi se osigurala da Huavej da neće predati podatke kineskoj državi, pre nego što dozvoli tom proizvođaču telekomunikacione opreme da učestvuje u gradnji 5G (pete generacije) mobilne mreže. Upitan da li je Srbija razmatrala donošenje sličnih mera kojima bi se regulisalo poslovanje Huaveja, Ljajić je odgovario da se to u ovom trenutku ne razmatra.

"U ovom trenutku to nije opcija, niti ima potrebe za donošenjem bilo kakvog lex specialisa (posebnog zakona). Postoji čitav niz zakona i imamo pravni osnov ukoliko je potrebno da se na bilo koji način zaštitimo. Mislim i da to velike telekomunikacione mreže u Evropi više čine da umire vlastitu javnost", rekao je Ljajić.

Povodom optužbi Sjedinjenih Američkih Država (SAD) o navodnim prisluškivanjima Huaveja i prenošenju osetljivih informacija vlastima u Kini, Ljajić je istakao da takvih bezbednosnih pretnji u Srbiji nije bilo.

"Bezbednosnih pretnji nije bilo. Ukoliko ih u perspektivi bude, institucije će adekvatno reagovati. Za sad nema nikakve potrebe da se od toga pravi slučaj, pre nego što se na tom planu bilo šta desilo", smatra ministar telekomunikacija.

Američki Gugl suspendovao je licencu kompaniji Huavej, što znači da će kineski proizvođač mobilnih telefona ostati samo na osnovnoj verziji Android operativnog sistema. Prethodno je američka državna administracija stavila Huavej na crnu listu kompanija.

Najnoviji potez će, kako se procenjuje, drastično otežati poslovanje Huaveja na tržištu pametnih telefona izvan Kine, s obzirom da će ovom odlukom kineski tehnološki gigant izgubiti pristup ažuriranjima Guglovog operativnog sistema, naveo je RSE.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar (2) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 30.05.2019, 20:03h I bez Huaveja...

  "Ljajić: Ne postoji osnov da Srbija raskida saradnju sa Huavejom..." ... Kinezi i bez Huaveja imaju pristup svim podacima koje imamo, i onima koje držimo u sefu, kao i onima koji su objavljeni u poznatim značajnijim tabloidima...

 • 20.05.2019, 18:24h Jašta!

  "Mislim i da to velike telekomunikacione mreže u Evropi više čine da umire vlastitu javnost", rekao je Ljajić..." ...- Pa jašta! Ovaj gospodin je expert i za elektroniku

Pročitajte i...
 • Trgovinski deficit Kosova tri milijarde evra Trgovinski deficit Kosova tri milijarde evra

  Kosovo ima trgovinski deficit od tri milijarde evra što je posledica neusaglašavanja odnosa izmedju vrednosti uvoza i izvoza i kao takav, kako navode stručnjaci, utiče na ekonomski razvoj zemlje.

 • Intervju Istok Pavlović: Marketing nije “fora” Intervju Istok Pavlović: Marketing nije “fora”

  Vučić u reklamama često koristi princip “napad na prigovor”, a to znači da ono za šta ga najviše napadaju njegovi protivnici, on preuzme i dodatno preuveliča, anulirajući, zapravo, prigovor koji mu je upućen. Takva je reklama sa sendvičima ili ona u kojoj na kraju čujemo “Vučiću, pederu”

 • Mihajlović: Poslednja deonica istočnog kraka Koridora 10 biće završena u novembru Mihajlović: Poslednja deonica istočnog kraka Koridora 10 biće završena u novembru

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da će poslednja deonica istočnog kraka Koridora 10 biti završena u novembru a da će rekonstrukcija i elektrifikacija pruge Niš-Dimitrovgrad, dela železničkog Кoridora 10, početi do kraja godine.

 • Evro sutra 117,58 dinara Evro sutra 117,58 dinara

  Dinar će sutra neznatno promeniti vrednost prema evru i zvanični srednji kurs će biti 117,5843 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side