28.06.2019 Osaka

Makron neće potpisati trgovinski sporazum ako Brazil napusti Pariski sporazum

Makron neće potpisati trgovinski sporazum ako Brazil napusti Pariski sporazum Foto: Beta / AP
Francuski predsednik Emanuel Makron zapretio je danas da neće potpisati trgovinski sporazum EU i južnoameričkog trgovinskog bloka Merkosur, čija finalizacija se očekuje uskoro, ako Brazil istupi iz Pariskog sporazuma o klimi.

"Ako bi Brazil napustio Pariski sporazum ne bi bilo moguće potpisati trgovinski sporazum s njima", rekao je Makron novinarima pred otvaranje samita G20 koji će se baviti i temom klime.

Makronov pritisak dolati u momentu kada su pregovori EU i Merkosura, bloka koji čine Brazil, Argentina, Urugvaj i Paragvaj, posle 20 godina blizu postizanja cilja.

"Klima ide zajedno sa socijalnim, zajedno s trgovinskim. Ne želim da sklapam trgovinske sporazume s ljudima koji ne poštuju Pariski sporazum, koji ne poštuju naše obaveze u pogledu biodiverziteta", naveo je francuski predsednik.

U sredu je i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazila "zabrinutost" zbog poteza ekstremno desničarskog brazilskog predsednika Žaira Bolsonara u vezi deforestacije, ali nije povezala to pitanje s trgovinskim sporazumom.

"Iskoristiću priliku na samitu G20 za jasan razgovor s njim (Bolsonarom). Verujem da nezaključivanje sporazuma s Merkosurom neće doprineti ničemu jer zbog toga nijedan hektar manje neće biti posečen u Brazilu, naprotiv", rekla je ona o dodala da odustajanje od sporazuma "nije odgovor na ono što se u Brazilu dešava".

U junu je 340 evropskih u južnoameričkih nevladinih organizacija tražilo da se trgovinski sporazum preispita "zbog sve lošijeg stanja ljudskih prava i ekološke situacije u Brazilu" otkako je Bolsonaro u januaru došao na vlast.

Te NVO su zatražile "stroge mere" protiv deforestacije i "angažovanje" po Pariskom sporazumu o klimi.

Trgovinski sporazum EU i Merkosura žestoko osporavaju evropski poljoprivrednici, koji se plaše poplave južnoameričkih proizvoda posle ukidanja nekih carina.

"Tražili smo od naših poljoprivrednika da izbace pesticide (...) i ne možemo preko noći da kažemo da ćemo uvoziti hranu iz zemlje koja ništa ne poštuje", naveo je Makron.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • RSE: Šire posledice slabljenja nemačke privrede RSE: Šire posledice slabljenja nemačke privrede

  Slabljenje nemačke privrede koja ide u recesiju moglo bi da ima šire posledice po svetsku privredu koja se već muči s trgovinskim ratovima i neizvesnošću oko Bregzita, ali i dovodi u pitanje ekonomski model najveće evropske privrede zasnovan na štednji, pišu svetski mediji.

 • Evro danas 117,83 dinara Evro danas 117,83 dinara

  Dinar je danas neznatno promenio vrednost prema evru i zvanični srednji kurs je 117,8360 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Ljajić: Direktna šteta od uvođenja taksi je 1,07 milion evra dnevno Ljajić: Direktna šteta od uvođenja taksi je 1,07 milion evra dnevno

  Direktna šteta za Srbiju od uvođenja taksi na srpsku robu koja se prodaje na Kosovo je dnevno približno 1,07 miliona evra, izjavio je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

 • Evro sutra 117,83 dinara Evro sutra 117,83 dinara

  Dinar će u četvrtak neznatno promeniti vrednost prema evru i zvanični srednji kurs biće 117,8360 dinara za jedan evro, objavila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side