22.06.2019 Beograd

Mali: Od pogodnosti koje smo dobili vratićemo stare dugove

Mali: Od pogodnosti koje smo dobili vratićemo stare dugove Foto: Novi magazin / Zoran Raš
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da će Srbija pogodnosti koje je ostvarila uspešnom prodajom obveznica na Londonskoj berzi, iskoristiti da vrati stare dugove, koji su nasleđeni od prethodne vlasti.

Mali je u intervjuu za TV Prvu ocenio da ono što se desilo na međunarodnom tržištu, gde je Srbija prodala obveznice u vrednosti od milijardu evra po rekordno niskoj kamatnoj stopi, možda najvažniji događaj vezan za domaću privredu.

Ministar je objasnio da je Srbija izašla s obveznicima od milijardu evra na period od deset godina i dobila istorijski najnižu stopu od 1,619 odsto na godišnjem nivou u narednih 10 godina.

"Mi ćemo te jeftine pare koje smo dobili u potpunosti iskoristiti da vratimo stare skupe dugove koji su nasleđeni od prethodne vlasti. Cela milijarda ide na to. To je veoma mudra odluka, koja je odgovorno usmerena ka tome da ne povećavamo visinu našeg javnog duga, ali s druge strane, da jeftine kredite iskoristimo da vratimo skupe", naveo je Mali.

Ukazao je da su 2011. i 2013. obveznice prodavane uz kamatnu stopu od 7,25 odsto.

"Sada je 1,619, što je pet puta niže, povoljnije i jeftinije. To pokazuje koliko se srpska ekonomija promenila", rekao je Mali, dodajući da je Srbija na milijardu koju je emitovala imala tražnju od 6,4 milijardi.

Ipak, ministar je rekao da treba biti oprezan.

"Ovo je nama prvi put da izlazimo na međunarodno tržište posle 2013. godine. Prošli smo bolje nego što smo očekivali", poručio je Mali.

On je dodao da je na periodu od 10 godina Srbija uštedela stotine miliona evra, ističući da u Srbiju veruje veliki broj inevstitora na međunarodnom tržištu, koji je najžešći procenitelj uspeha ekonomskih reformi.

Mali je istakao da je obveznica od 1,619 odsto povoljnija po ceni i od Mađarske, Rumunije i Bugarske, dok su, kako je naveo, Hrvati dve lestvice iznad po pitanju kreditnog rejtinga.

"Kad uporedite veliki deo drugih zemalja koje su članice EU, mi smo i od njih bolji. To je ogroman, istorijski uspeh", rekao je Mali.

Ministar je istakao da je reper na međunaradonom tržištu država.

"Ako smo uspeli da ostvarimo 1,619, sva naša preduzeća koja za svoje investicione projekte i razvoj traže dodatno finansiranje, naći će ga po mnogo povoljnijim uslovima nego što je to bilo do danas", rekao je Mali.

Ministar je naglasio da je premija rizika zemlje, sa ovom obveznicom, smanjena na istorijski najniži nivo, što je, kako je naveo, signal za investitore da je Srbija sigurna zemlja za ulaganje.

On smatra i da je ostvarljiv cilj da do kraja godine prosečna plata bude 500 evra, kao što je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Sa ovim vestima koje su vezane za emisiju obveznica, sa stanjem u budžetu, sa skidanjem sa sive liste FATF potpuno otvaramo novu stranicu u nasosj ekonomskoj istoriji. Mi nemamo prepreka za dalji razvoj", poručio je Mali.

Mali je sinoć za RTS ocenio i da je veoma važno što je Srbija skinuta sa sive liste FATF, pre svega zbog stranih investitora, i naglasio da takva odluka daje zeleno svetlo za otvaranje najmanje dve finansijska poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom.

"To je poglavlje 4, koje je vezano za slobodno kretanje kapitala, kao i poglavlje 9, koje vezano za finansijske usluge", rekao je Mali, ističući da očekuje da će EU otvoriti ta dva poglavlja u najskorije moguće vreme.

Osvrnuo se i na privatizaciju Komercijalne banke, navodeći da je sedam investitora zainteresovano je za kupovinu akcija te banke.

autor: VV izvor: Novosti
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Evro sutra 117,59 din Evro sutra 117,59 din

  Dinar će u četvrtak neznatno promeniti vrednost prema evru i zvanični srednji kurs će biti 117,5946 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Čadež: U Srbiju stižu i nemačke male i srednje firme Čadež: U Srbiju stižu i nemačke male i srednje firme

  Velika delegacija nemačkih malih i srednjih preduzeća posetiće Srbiju početkom naredne godine, kako bi se što detaljnije upoznala sa uslovima i potencijalima za investiranje i iskustvima velikih kompanija koje uspešno posluju na srpskom tržištu, najavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež koji, sa premijerkom Anom Brnabić, boravi u zvaničnoj poseti Nemačkoj.

 • Prava frilensera u trećoj industrijskoj revoluciji Prava frilensera u trećoj industrijskoj revoluciji

  Dok se u postkomunističkim zemljama Evrope frilens poslovi pojavljuju kao šansa za sprečavanje odliva mozgova, u razvijenim zemljama Zapada razmatraju se izmene zakona koje bi mogle znatno promeniti "tezgarošku ekonomiju" i honorarnim radnicima omogućiiti veća prava, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje zapadnih medija.

 • Skupština Vojvodine usvojila rebalans, budžet uvećan za 470 miliona dinara Skupština Vojvodine usvojila rebalans, budžet uvećan za 470 miliona dinara

  Skupština Vojvodine usvojila je sinoć rebalans, kojim je budžet te pokrajine uvećan za oko 470 miliona dinara i sada iznosi 74,9 milijardi dinaraPoslanici vladajuće većine ocenili su da je uvećanje budžeta dokaz dobrog planiranja i podstreka za dalji razvoj.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side