Mali: Usvojena Strategija za sprečavanje pranja novca, podstrek osnaživanju ekonomije
14.02.2020 Beograd

Mali: Usvojena Strategija za sprečavanje pranja novca, podstrek osnaživanju ekonomije

Mali: Usvojena Strategija za sprečavanje pranja novca, podstrek osnaživanju ekonomije Foto: Beta / Milan Obradović
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je Strategiju za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma za period od 2020. do 2024. godine, koju je usvojila Vlada Srbije, još jedan važan korak u borbi za osnaživanje ekonomskog sistema Srbije.

"To jeste važna stanica na našem putu ka zdravoj i očuvanoj ekonomijij, pravno-regulativnoj bazi koja čuva privredu od nelegalnih tokova novca", kazao je Mali.

On je ocenio da neregulisani tokovi novca svaki finansijski sistem i privredu čine ranjivim i otežavaju da se lakše nađe odgovor na ekonomske izazove kojih je sve više u eri globalizacije i digitalizacije.

Prema njegovim rečima, pranje novca izaziva niz negativnih posledica po društvo, koje se ogledaju u smanjenju legalnog privrednog sektora, uticaju na novčanu masu i devizni kurs, kao i na poreski sistem.

"Strategija predstavlja izraz koordinisanog pristupa problemima pranja novca i finansiranja terorizma u državi. Ona je i dokaz postojanja značajnog opredeljenja na visokom političkom nivou za njihovo rešavanje, što se i u međunarodnom kontekstu očekuje od država posvećenim globalnoj borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma", kazao je Mali, saopštilo je Ministarstvo finansija.

On je dodao da je izazova mnogo, počev od toga da je sve više u upotrebi elektronski novac koji je još teže pratiti, nego stvarnu gotovinu.

"Novac postaje virtuelno sredstvo, broj na ekranu računara ili telefona. Zbog toga su važne procedure i regulativa, hvatanje u korak sa razvijenim svetom", rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, Strategija za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma deo je opšte platforme propisa koju Vlada Srbije priprema.

"Nedavna ocena MANIVALA da se Srbija našla u grupi zemalja koje su u najvećoj meri usklađene sa preporukama FATF, dodatno nam je dala vetar u leđa i pokazala da intenzivna zakonodavna aktivnost daje rezultate. Sada ostaje da to sve primenimo u praksi i merimo efektivnost, što će i biti deo daljeg ocenjivanja MANIVALA, za dve godine", naglasio je Mali.

Podseća se da je Vlada Srbije juče usvojila Strategiju za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma za period od 2020. do 2024. i prateći Akcioni plan za period od 2020. do 2022. godine.

Strategiju je izradio Stručni tim Кoordinacionog tela za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma koji su činila 42 člana koji su predstavljali 23 institucije.

U izradu Strategije bili su uključeni i predstavnici nevladinog sektora, a podršku izradi Strategije pružio je Projekat podrške EU sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma u Srbiji.

Opšti cilj Strategije je i aktivna saradnja javnog i privatnog sektora i pristup zasnovan na analizi i proceni rizika.

Ciljevi Strategije su smanjivanje rizika od pranja novca, finansiranja terorizma i širenja oružja za masovno uništenje kroz kontinuirano unapređenje strateškog, zakonodavnog i institucionalnog okvira i sprečavanje unošenja u finansijski i nefinansijski sistem imovine za koju se sumnja da je stečena krivičnim delom.

Ciljevi su i efikasno i delotvorno kažnjavanje izvršilaca krivičnih dela pranja novca i oduzimanje nezakonito stečene imovine, kao i uočavanje i otklanjanje pretnje od finansiranja terorizma i kažnjavanje izvršilaca krivičnih dela finansiranja terorizma.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side