20.06.2019 | 13:42h ► 15:35h Beograd

Ministarka na Koridoru 11: Izvođači obećali završetak radova 15. avgusta, stojaću im iznad glava

Ministarka na Koridoru 11: Izvođači obećali završetak radova 15. avgusta, stojaću im iznad glava Foto: Novi magazin/ Ivan Šepić
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, Zorana Mihajlović,danas je posetila gradilište Koridora 11 i poručila da su joj izvođači radova obećali da će auto-put od Obrenovca do Čačka biti pušten u saobraćaj 15. avgusta.

"Nastaviću do samog kraja da pratim sve što se radi i da svakog dana 'stojim iznad glave' izvođačima radova. Nisam poznata kao neko ko hvali izvođače, ali je činjenica da smo u prethodnom periodu imali dosta kiše i da zbog toga radovi nisu mogli biti završeni do Vidovdana" što je sledećeg petka, 28. juna, rekla je Mihajlović.

Ona je ocenila da je 103 kilometra auto-puta od Obrenovca do Preljine važno ne samo zbog boljeg povezivanja i bržeg razvoja ovog dela Srbije, nego i zbog bezbednosti, jer će zaobići Ibarsku magistralu koju neki nazivaju "magistrala smrti".

"Do Nove godine biće završena i deonica Surčin-Obrenovac, a krećemo i u dogovore u vezi sa ugovorom za deonicu Novi Beograd-Surčin", rekla je ministarka.

Dodala je da bi auto-put od Obrenovca do Čačka bio završen još prošle godine da nije blata i gline koji su ugrađivani na deonici Ub-Lajkovac, zbog čega se moralo da se radi sanacija.

"Tako nešto nije smelo da se desi i toga više neće biti dok je ove vlade i ovog ministarstva", istakla je Mihajlović.

Ona je rekla da pri izgradnji auto-puteva "nema opuštanja" jer je građevinska sezona u toku i Ministarstvo će nastaviti da kontroliše gradilišta u Srbiji.

Džang Đenčao, direktor kineskog "Šandong internešenela" za Srbiju, rekao je da ta kompanija, zajedno sa svojim podizvođačima čini sve da radovi budu uspešno završeni i deonice spremne za puštanje u saobraćaj 15. avgusta.

"Otkako se poboljšalo vreme, radovi na ovim deonicama veoma brzo napreduju, svi zajedno radimo i možemo u potpunosti da ispunimo zahtev Ministarstva da izgradnja bude završena do 15. avgusta", rekao je Aleksandar Stanović, direktor "Energoprojekt niskogradnje", podizvođača na projektu.

Vrednost radova na deonicama Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig je 333,74 miliona dolara, a njihova ukupna dužina je 50,2 kilometra. Dužina deonice Ub-Lajkovac je 12,5 kilometara, a vrednost radova na sanaciji 2,5 kilometara na toj deonici je oko 10 miliona evra.

 

Mihajlović: Rodno odgovorno budžetiranje veliki korak ka kvalitetnijem životu žena i muškaraca

Vlada Srbije od 2015. godine pri planiranju budžeta vodi računa da finansije budu jednako raspoređene i da i muškarci i žene imaju jednake uslove za korišćenje novca, izjavila je danas potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

"Srbija je u svetu prepoznata po uvođenju rodno odgovornog budžetiranja i treba da budemo ponosni na sve što smo do sada uradili u ovom procesu", kazala je ona na konferenciju o rodno odgovornom budžetiranju.

Koordinaciono telo i Ministarstvo finansija su, kako je navela, uz podršku UN Women 2015. godine izmenili Zakon o budžetskom sistemu i obavezali sve resore da prilikom planiranja svojih budžeta uključe rodnu komponentu.

"Bez novca nema ni razvoja, naša obaveza je da stvorimo uslove da svi građani i građanke imaju jednake uslove da koriste budžetska sredstva. Zakonska obaveza za sve budžetske korisnike je da do 2020. uvedu rodno odgovorne budžete. Jer, naš krajnji cilj je da učinimo sve da povećamo kvalitet života i žena i muškaraca u Srbiji, a ovo je jedan od najvažnijih instrumenata ka tome", rekla je ona.

Mihajlovićeva je dodala da Srbiju čeka još posla u tom procesu i da mora da se učini više da se poveća javnost u planiranju i realizaciji rodno odgovornih budžeta.

"Ovo nije jednostavan proces, dosta toga smo uradili, ali ne smemo da usporimo. Uvođenje rodno odgovornog budžetiranja veliki je korak ka stvaranju društva jednakih šansi, u kojem svi njegovi članovi imaju mogućnost da se razvijaju", kazala je Mihajlović.

Šefica kancelarije UN Women u Srbiji Milana Rikanović rekla je da ta organizacija godinama unazad podržava Srbiju u procesu uvođenja rodno odgovornog budžetiranja i da je Srbija prepoznata kao primer dobre prakse u svetu.

"Rodno odgovorno budžetiranje je veoma važna alatka koja nam pomaže da sagledamo na koji način treba da planiramo programe i politike kako bi svi članovi društva imali koristi i kako bi se izborili za rodnu ravnopravnost. Uvođenje ROB-a jedna je od najprogresivnijih reformi koje država sprovodi, s ciljem da svi građani i građanke imaju jednake uslove za razvoj", rekla je ona.

Pokrajinska sekretarka za finansije Smiljka Jovanović je kazala da je u 2019. godini 18 institucija na pokrajinskom nivou uvelo rodnu komponentu u svoje budžete.

"Odraz zrelosti našeg društva je da na pravi način odgovorimo na nejednakosti koje postoje, a rodno odgovorni budžeti pomažu nam da stvorimo jednake šanse za razvoj svih", rekla je ona.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Mali: Povećanje penzija verovatno ne manje od pet procenata Mali: Povećanje penzija verovatno ne manje od pet procenata

  Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da povećanje penzija naredne godine, koje će se računati prema novoj metodologiji, verovatno neće biti manje od pet procenata.

 • Čadež: Evrokomora poslovnu zajednicu Zapadnog Balkana vidi kao deo evropske privrede Čadež: Evrokomora poslovnu zajednicu Zapadnog Balkana vidi kao deo evropske privrede

  Oko 20 miliona kompanija, okupljenih u komorama, članicama Evrokomore, poslovnu zajednicu Zapadnog Balkana već vide kao deo evropske privrede i žele da ekonomije Zapadnog Balkana što pre i formalno postanu deo EU", rekao je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež, saopštila je danas PKS.

 • MMF: Srbija kasni u reformi sistema plata, ali ekonomski rezultati dobri MMF: Srbija kasni u reformi sistema plata, ali ekonomski rezultati dobri

  Ekonomski rezultati Srbije su i dalje veoma dobri, uz pad nezaposlenosti na rekordno niski nivo, relaksirana monetarna politika je ispravna, dok se očekuje rast od 3,5 odsto ove i od četiri odsto 2020. godine, izjavio je danas šef tima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Jan Kes Martejn na kraju dvonedeljne posete Srbiji.

 • Evro danas 117,49 dinara Evro danas 117,49 dinara

  Dinar je danas neznatno promenio vrednost prema evru i zvanični srednji kurs je 117,4946 dinara za jedan evro, što je naviša vrednost domaće valute prema evru od početka godine, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side