Mihajlović s Misijom MMF o investicionom planu Srbija 2020-2025.
26.02.2020 Beograd

Mihajlović s Misijom MMF o investicionom planu Srbija 2020-2025.

Mihajlović s Misijom MMF o investicionom planu Srbija 2020-2025. Foto: Beta/MGSII/Mileta Mirčetić
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović je danas obavestila šefa Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da je Vlada Srbije pokrenula investicioni plan "Srbija 2020-2025" od 16 milijardi evra.

"Upoznati smo s tim da Srbija kreće u novi investicioni ciklus i da infrastruktura predstavlja veliki deo tog plana. Verujemo da će dalja ulaganja u infrastrukturu doprineti privrednom rastu zemlje", rekao je šef Misije MMF-a Jan Kes Martejn i istakao da su sprovedene reforme važne za dalje investicije i privredni napredak.

Ministarka je, kako se navodi u njenom saopštenju, rekla da je "sprovedena reforma železničkog sektora koja je omogućila ulaganja u projekte izgradnje i rekonstrukcije pruga".

Vrednost projekata koji su u toku je oko milijardu evra za 370 kilometara pruga, u pripremi je dokumentacija za još 520 kilometara pruga u vrednosti od 1,9 milijardi evra, a u planu je da se rekonstruiše još oko 850 kilometara pruga čija je vrednost 3,3 milijarde evra, rekla je Mihajlović.

Podsetila je da je prošle godine završen autoput "Koridor 10", kao i deonica puta od Surčina do Čačka, počela je izgradnja četiri nova auto-puta od ukupno 240 kilometara, i priprema se dokumentacija za još pet auto-puteva ukupne dužine 305 kilometara.

Ministarka je rekla da se radi na "reformi putnog sektora u cilju kvalitetnijeg održavanja putne mreže", ali i "dobijanja profitabilnog javnog preduzeća koje će efikasnije poslovati i imati jasno definisane obaveze i odgovornosti".

Mihajlović je podsetila da je od poslednjeg sastanaka sa predstavnicima MMF "otvoren i treći međunarodni aerodrom" u Srbiji, planirane su investicije u izgradnju novog kontrolnog tornja na aerodromima u Beogradu i Nišu - koji je 2019. godine imao 420.000 putnika, a 2014. godine svega 1.300.

Ulaže se i u vodni saobraćaj u Srbiji, više od 300 miliona evra za luke, regulaciju Dunava i rekonstrukciju brodskih prevodnica, rekla je Mihajlović.

Misiju MMF je obavestila i o uvođenju elektronskih građevinskih dozvola, e-katastra i e-planova.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Ekonomske mere Vlade: Po glavi 100 evra Ekonomske mere Vlade: Po glavi 100 evra

  Zašto bi bogati dobijali pomoć u vreme krize? Zar pola milijarde evra nije moglo da se podeli korisnicima socijalne pomoći ili nezaposlenima? Hoće li svi koji otpuste radnike biti kažnjeni tako što neće imati pravo ni na kakvu pomoć države? Kako da obavežete nekoga ko nema nikakav prihod da zadrži zaposlene?

 • Mihajlović: Кamioni u tranzitu od danas bez policijske pratnje, roba će stizati brže do kupaca Mihajlović: Кamioni u tranzitu od danas bez policijske pratnje, roba će stizati brže do kupaca

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da je od danas ukinuta policijska pratnja kamionima u tranzitu kroz Srbiju, što će omogućiti brži prevoz robe do krajnjih kupaca.

 • Radna prava u vreme korone: Prekobrojni i prezaposleni Radna prava u vreme korone: Prekobrojni i prezaposleni

  Pandemija virusa COVID-19 ostavlja posledice na sav radni svet, pošto su neke delatnosti, poput zdravstva, trgovine i komunalnih službi, uz policiju i vojsku, naprosto prezaposlene, a druge, suprotno, dišu na škrge jer niko ne traži njihove proizvode i usluge. Kriza je ugrozila i pravo na rad, pa je pitanje ko i kako može pomoći zaposlenima koji ostaju bez posla i prihoda.

 • Kopač: EU razmatra taksu na emisije ugljenika sa Zapadnog Balkana Kopač: EU razmatra taksu na emisije ugljenika sa Zapadnog Balkana

  Članice Energetske zajednice (EZ) proteklh godina su preuzimale ključne pravne tekovine EU u energetici ali je Unija u poslednje dve godine intenzivirala politiku dekarbonizacije a ugovorne strane EZ nisu uhvatile korak, ocenio je direktor Sekretarijata EZ Janez Kopač i upozorio na moguće uvođenje takse na CO2 članicama EZ.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side