04.09.2018 Beograd

Mihajlović: Ulaganje u železnicu, sinonim za napredak Srbije

Mihajlović: Ulaganje u železnicu, sinonim za napredak Srbije Foto: pixabay.com
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović obišla je danas radove na izgradnji tunela i vijadukta Čortanovci, na deonici Stara Pazova-Novi Sad, i poručila da je ulaganje u razvoj železnice sinonim za razvoj i napredak Srbije.

"Kad god se ulagalo u železnicu i Srbija se razvijala i tako je bilo u prethodnih više od sto godina", rekla je Mihajlović, a saopštilo je to ministarstvo.

Dodala je da se Srbija ubrzano razvijala krajem 19. veka, kao i sedamdesetih godina prošlog veka, kad se gradila barska pruga, ali i stagnirala u prethodnih 20-30 godina jer se 2013. i 2014. godine prugama vozilo deset, 30 ili 40 kilometara na čas zbog toga što se decenijama nije ulagalo.

"Srbija danas gradi i brzu prugu Beograd-Budimpešta i kreće u modernizaciju pruge Beograd-Niš i Niš-Dimitrovgrad", rekla je Mihajlović koja je i potpredsednica Vlade Srbije.

Ona je, kako se navodi, ocenila da je gradilište kod Čortanovaca uređeno i da postoji dobra i efikasna saradnja srpskih i ruskih kompanija.

"Sve se radi u skladu s ugovorom, kao što je bio slučaj i na drugim projektima na kojima je radila ruska kompanija RŽD internešenel", rekla je Mihajlovićeva.

Istakla je da je ugovoren celokupan iznos ruskog kredita, a da je do sada povučena oko polovina sredstava.

Ona je dodala da je vrednost infrastrukturnih projekata tekućih i planiranih na teritoriji Vojvodine najmanje dve milijarde evra i da je sledeći sastanak zajedničke radne grupe Vlade Vojvodine i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture zakazan za ponedeljak.

Pokrajinski premijer Igor Mirović rekao je da je ponosan na to što Vojvodina ima tako veliko gradilište u Sremu i da se već sada vidi da će se za tri-četiri godine najmanje prepoloviti vreme putovanja.

"To će mnogo značiti i za razvoj Vojvodine i svih opština koje se nalaze na trasi pruge", rekao je Mirović.

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin rekao je da izgradnja pruge pokazuje želju Vlade Srbije za napredak i da postoji dobra saradnja na realizaciji projekata između dve države.

Generalni direktor "RŽD internešenela" Sergej Pavlov, rekao je da je modernizacija i rekonstrukcija pruge Stara Pazova-Novi Sad važan projekat za ovu kompaniju i zahvalio na velikoj podršci i razumevanju srpske strane za sve probleme s kojima se kompanija susrela u toku radova.

Vršilac dužnosti generalnog direktora "Infrastrukture železnice Srbije" Miroljub Jevtić rekao je da je gradilište tunela i vijadukta Čortanovci pojedinačno najveće gradilište u Srbiji u ovom trenutku i da je rok za završetak tog projekta novembar 2021. godine.

Vijadukt i tunel Čortanovci nalaze se na deonici Stara Pazova–Novi Sad, koja je deo projekta modernizacije i rekonstrukcije pruge Beograd-Budimpešta.

Grade se dve tunelske cevi, obe dužine po 1,1 kilometar, kao i vijadukt dužine 2,9 kilometara i nosiće ga 58 stubova, od kojih će najviši biti 28 metara.

Ugovorena vrednost radova na tunelu i vijaduktu, koji se finansiraju iz ruskog kredita za modernizaciju železnice, iznosi 337,6 miliona dolara.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Šest izjava o zainteresovanosti za kupovinu akcija Komercijalne banke Šest izjava o zainteresovanosti za kupovinu akcija Komercijalne banke

    Šest izjava o zainteresovanosti dostavljeno je blagovremeno i sadrži svu dokumentaciju predviđenu javnim pozivom za kupovinu akcija u vlasništvu Srbije u Komercijalnoj banci a.d. Beograd, saopštilo je danas Ministarstvo finansija.

  • Evro sutra 117,93 din Evro sutra 117,93 din

    Dinar će u četvrtak imati gotovo istu vrednost prema evru kao danas i zvanični srednji kurs biće 117,9392 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).Centralna banka je danas na međubankarskom deviznom tržištu kupila 15 miliona evra kako bi ublažila prekomerne oscilacije kursa.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side