25.11.2019 Beograd

Mihajlovićeva: Nove podsticajne mere, više posla za domaće građevinske firme

Mihajlovićeva: Nove podsticajne mere, više posla za domaće građevinske firme Foto: Novi magazin/ Ivan Šepić
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež razgovarali su s predstavnicima građevinskih kompanijama o merama države koje treba da omoguće da domaće firme lakše dobijaju poslove i da se dodatno ojača građevinska industrija.

"Dogovorili smo se danas da ćemo formirati zajedničku radnu grupu koju će činiti Ministarstvo građevinarstva, Privredna komora Srbije, Ministarstvo privrede, Udruženje banaka Srbije, građevinske i putarske kompanije. Ta radna grupa će napraviti akcioni plan sa merama koje možemo da sprovedemo kako bi našim kompanijama bilo lakše da dobijaju poslove", rekla je Mihajlović posle sastanka u Vladi Srbije kojem su prisustvovali predstavnici oko 70 kompanija.

Ona je precizirala da akcioni plan podrazumeva da će se raditi, između ostalog, na programu subvencija za opremu za građevinske i putarske kompanije, kao i na lakšem dobijanju garancija koje im trenutno otežavaju slabiji rezultati u periodu kad su bili finansijski uništeni i zbog toga ne mogu da dobiju garancije i da budu glavni izvođači.

"Videćemo šta možemo kao država da uradimo, zajedno sa Udruženjem banaka, kako bi lakše mogli da dođu do garancija, kao i koje propise možda treba dodatno prilagoditi da bi realizacija projekata bila efikasnija", rekla je ministarka.

Istakla je da je država u prethodnom periodu stvorila uslove da građevinarstvo i putarska privreda mogu da se razvijaju, od završenog Кoridora 10 i deonica auto-puta "Miloš Veliki", potpisanih ugovora za nove projekte i pokretanja novog investicionog ciklusa vrednog najmanje 10 milijardi evra, i da je sada važno da se pomogne domaćim građevinskim kompanijama da mogu da iznesu sve te projekte.

Predsednik PKS Marko Čadež rekao je da građevinska industrija ima dobre pokazatelje poslovanja i da formiranje radne grupe koja će uraditi akcioni plan sa novim merama treba da doprinese da ona radi još bolje.

"Građevinarstvo pokreće privredni rast, realni rast ove grane u odnosu na prošlu godinu je oko 15 odsto. Ono je važno ne samo zbog firmi koje učestvuju u izgradnji, već i zbog građevinskog materijala i velikog dela industrije koji je vezan za građevinarstvo", rekao je Čadež. Dodao je da je razgovarano i o tome kako da domaće firme kod bilateralnih aranžmana dolaze do što povoljnijih uslova i što boljih ugovora.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side