18.10.2019 Beograd

Mihajlovićeva sa Ruskim železnicama potpisuje sporazum o modernizaciji barske pruge

Mihajlovićeva sa Ruskim železnicama potpisuje sporazum o modernizaciji barske pruge Foto: Novi magazin/ Ivan Šepić
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović potpisaće sutra sa direktorom Ruskih železnica Sporazum o nastavku modernizacije barske pruge, a u okviru posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Srbiji.

Sporazum o zajedničkoj realizaciji projekta modernizacije barske pruge, od Valjeva do granica sa Crnom Gorom, Mihajlović će potpisati sa generalnim direktorom Ruskih železnica Olegom Belozjorovim, navedeno je u saopštenju Minisatrstva.

Ukupna dužina nerekonstruisanih deonica barske pruge od Valjeva do granice sa Crnom Gorom iznosi 209,8 kilometara.

Modernizacija čitave barske pruge omogućiće da brzina vozova na ovoj pruzi bude vraćena na 100 kilometara na čas.

Ruske železnice već su uradile rekononstrukciju dela barske pruge od Resnika do Valjeva.

Istaknuto je da će tokom posete premijera Medvedeva biti potpisana još dva sporazuma u oblasti železnice.

Prvi je sporazum između vlade dve zemlje o odobrenju državnog izvoznog kredita Vladi Srbije. Novi ruski kredit za železnicu vredan je 172,5 miliona evra, uz učešće iz budžeta Srbije u iznosu od 57,5 miliona evra, što je ukupno 230 miliona evra.

To će, kako je istaknuto, omogućiti projektovanje i izgradnju novog dispečerskog centra na železnici, izradu projektno-tehničke dokumentacije za nastavak rekonstrukcije barske pruge i izgradnje elektrotehničke infrastrukture na deonici brze pruge Beograd-Budimpešta, od Stare Pazove do Novog Sada.

Prvi od ova tri projekta iz novog ruskog kredita, koji će početi s realizacijom, jeste izgradnja novog dispečerskog centra.

Za ovaj projekat tokom posete ruskog premijera biće potpisan ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji železničke infrastrukture i izgradnju jedinstvenog dispečerskog centra železnice.

Vrednost ugovora koji se odnosi na izradu projektno-tehničke dokumentacije za novi dispečerski centar je 9,48 miliona evra, a potpisaće ga v. d. generalnog direktora "Infrastrukture železnice Srbije" Miroljub Jevtić i generalni direktor "RŽD internešenel" Sergej Pavlov.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side