Ministar finansija Srbije s direktorkom Svetske banke o 'Novoj agendi rasta'
01.11.2019 Beograd

Ministar finansija Srbije s direktorkom Svetske banke o 'Novoj agendi rasta'

Ministar finansija Srbije s direktorkom Svetske banke o 'Novoj agendi rasta' Foto: Beta / Milan Obradović
Ministar finansija Srbije Siniša Mali je danas u Beogradu razgovarao s direktorkom Svetske banke za Zapadni Balkan, Lindom Van Gelder, o "Novoj agendi rasta", na kojoj radi ta banka, odnosno o prioritetima Srbije za narednih pet godina.

Saglasili su se da je jedan od glavnih prioriteta za narednu godinu, koji je definisan i s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), povećavanje efikasnosti javnih preduzeća u Srbiji, čemu treba pristupiti na strateški način.

Ministarstvo finansija je saopštilo da Svetska banka smatra da Srbija ima potencijala da dostigne još veći privredni rast, ako bi strateški, na pravi način, ulagala u određene sektore koji tome mogu da doprinesu.

Na sastanku je ocenjeno da ohrabruje stopa rasta bruto domećeg proizvoda Srbije (BDP) u prošloj godini od 4,4 odsto, kao i stopa rasta iz trećeg kvartala ove godine, koja prema fleš proceni Ministarstva finansija iznosi 4,7 odsto.

Ministar očekuje je da privredni rast ove godine nadmaši projektovanih 3,5 odsto, a za sledeću godinu projektovan je realni rast BDP od četiri odsto.

Svetska banka sastavlja petogodišnji plan (2020-2024.) kojim će biti utvrđeni ciljevi i okvir za podršku Srbiji, a objaviće i "Novu agendu rasta" za Srbiju kojom će ukazati na potencijalne izvore rasta po sektorima.

Govoreći o prirotetima za narednih pet godina, Mali je istakao da su najvažniji obrazovanje - kako bi Srbija imala obrazovanu i kvalifikovanu radnu snagu, digitalizacija i razvoj IT sektora.

Mali i Van Gelder su među prioritete svrstali i razvoj tržišta kapitala koje, rekao je ministar, može da se povezuje region kao što ga već povezuju putevi.
Van Gelder je napomenula da Srbija u tome ima apsolutnu podršku Svetske banke, te da je primer razvoja tržište kapitala, navodi se u saopšenju.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Koronavirus bi mogao da zapečati sudbinu Erbasovog diva A380 Koronavirus bi mogao da zapečati sudbinu Erbasovog diva A380

  Pandemija koronavirusa mogla bi da ubrza konačno prizemljenje Erbasovog giganta A380, najvećeg dvospratnog aviona na svetu koji u trenutku kada se avioprevoznici bore da prežive dramatičan pad potražnje i smanjen broj letova, postaje skupi anahronizam, piše briselski portal EURAKTIV.

 • Akcionarima NIS-a biće podeljene dividene u ukupnom iznosu od 4,4 milijarde dinara Akcionarima NIS-a biće podeljene dividene u ukupnom iznosu od 4,4 milijarde dinara

  Akcionarima Nafte industrije Srbije (NIS) biće isplaćene dividente u ukupnom isznosu od oko 4,4 milijarde dinara, odnosno 25 odsto neto dobiti kompanije u 2019. godini koja je iznosila 17,7 milijardi dinara, saopštio je danas NIS.

 • Demostat: Fruškogorski koridor možda tek za tri godine Demostat: Fruškogorski koridor možda tek za tri godine

  Nadležni u Srbiji najavljivali su da bi komercijalni ugovor za izgradnju puta Novi Sad - Ruma, takozvanog Fruškogorskog koridora, sa kineskim partnerima mogao da bude potpisan najkasnije do proleća ove godine, ali to se ipak nije ostvarilo a stručna javnost navodi da bi radovi na izgradnji te saobraćajnice najranije mogli da budu završeni tek za tri godine, piše Demostat.

 • Epidemija nije oborila cene stanova u Nišu Epidemija nije oborila cene stanova u Nišu

  Epidemija koronavirusa, prema informacijama agenata za prodaju nekretnina, nije uticala na cene nekretnina u Nišu, ali jeste na njihov promet.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side