29.01.2020 Beograd

Ministar finansija Srbije: Veliko interesovanje investitora za naše obveznice

Ministar finansija Srbije: Veliko interesovanje investitora za naše obveznice Foto: Novi magazin / Zoran Raš
Ministar finansija Srbije, Siniša Mali, izjavio je da je danas Republika Srbija prodala državne obveznice denominovane u evrima na rok od 20 godina, po stopi prinosa od tri odsto i uspešno realizovala celokupnu emisiju u ukupnom iznosu od 150 miliona evra.

Po njegovim rečima, to je "najbolja potvrda da je finansijski sistem siguran, stabilan i jak", te da je konačno na "zdravim nogama".

"Imali smo odličan odziv investitora, što je za nas znak poverenja u finansijski sistem Srbije. Postoji vera u nacionalnu monetarnu i ekonomsku politiku. Ovo je najava uzbudljive godine kada je reč o razvoju domaćeg tržišta kapitala, koje se budi iz višedecenijskog sna", rekao je Mali, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Precizirao je da je država emitovala obveznicu denominovanu u evrima sa kuponskom stopom od 3,50 odsto i uspešno realizovala celokupnu emisiju.

"Dvadesetogodišnjom državnom obveznicom, produžena je ročnost državnih hartija od vrednosti denominovanih u evrima, koje su se do sada emitovale sa maksimalnom ročnošću od petnaest godina. Ukupan obim tražnje iznosio je 191.457.000 evra, što dodatno potvrđuje atraktivnost državnih obveznica i poverenje investitora u našu ekonomiju", rekao je ministar.

Te državne obveznice na naplatu dospevaju 31. januara 2040. godine, a isplata kupona obavljaće se godišnje svakog 31. januara do datuma dospeća.

Ministar je istakao da je interesovanje bilo toliko veliko da su stizale i ponude za ispod tri odsto kamate na 20-godišnje obzveznice.

"Ulaganje u državne obveznice ne nosi nikakav rizik i to su investitori prepoznali. Inflacija i kurs u zemlji su pod kontrolom, kao i svi drugi ekonomski parametri", kazao je ministar.

Ocenio je da je to veliki uspeh jer su nekada kamatne stope na obveznice Srbije sa mnogo kraćim rokom dospeća premašivale sedam procenata.

Najavio je emitovanje dvanaestogodišnje obveznice koja će biti denominovana u dinarima i biti ponuđene na domaćem tržištu.

"Idemo na veću dinarizaciju finansijskog sistema Srbije. Cilj nam je da još više ojačamo poverenje domaćeg stanovništva u domaću valutu, da se poveća učešće dinarskih depozita stanovništva i privrede, ali i da se smanje valutni rizici i stvori zdrava ravnoteža valuta u ukupnom javnom dugu Srbije", rekao je ministar finansija.

Podsetio je da su obveznice Srbije nedavno uvršćene na pozitivnu listu za potencijalno ukljičivanje u indeks "JP Morgan" državnih obveznica zemalja u razvoju, a da je tome prethodilo to što je Srbija u decembru prošle godine najavila da dinarsku benčmark obveznicu u iznosu od 100 milijardi dinara na rok od 12 godina.

"Čim smo to objavili, stranci su odmah krenuli da trguju na sekundarnom tržištu obveznicama koje imaju u portfoliju s kraćim rokom dospeća kako bi se pripremili za naše dvanaestogodišnje obveznice i na taj načina produžili ročnost svoje investicije. To znači da žele da ostanu u Srbiji, da zamene kraći rok za duži i da veruju naš dinar", zaključio je ministar.

Siniša Mali je podsetio da je prošle godine porastao kreditni rejting Srbije, te očekuje da će ove godine stići do investicionog rejtinga.

Najavio je da će Republika Srbija započeti zvaničnu saradnju s "Euroklir bankom", čime će stranim investitorima biti omogućeno da brzo i efikasno ulažu u domaće hartije od vrednosti, što samim tim znači i niže troškove zaduživanja.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 29.01.2020, 17:08h Vlada

    Kakav spin.Ni manje ni vise u eurima 3% .Trenutno ogomna kamata koja se nudi investitorima,pitam se zasto je to tako.Polako al sigurno idemo ka bankrotu,kad ce to biti?pa kad odluce upravo ti investitori,kad im bude najvise odgovaralo.Pametnom dosta.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
online izdanje
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side