Đorđević i Mali razgovarali o povećanju minimalca
06.08.2019 Beograd

Đorđević i Mali razgovarali o povećanju minimalca

Đorđević i Mali razgovarali o povećanju minimalca Foto: Beta/Ministarstvo finansija
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i ministar finansija Siniša Mali održali su danas konsultativni sastanak uoči početka pregovora sa predstavnicima sindikata i poslodavaca o povećanju minimalne cene rada.

"Započeli smo razgovor o minimalnoj ceni rada. Ministar Mali me je upoznao sa svim parametrima koji utiču na visinu minimalne cene rada, a koji su prevashodno vezani za ekonomsku situaciju u zemlji. Naš predsednik Aleksandar Vučić dao nam je jasnu smernicu kada je u pitanju povećanje minimalne cene rada. Trudićemo se da utvrđena minimalna cena rada bude kompromisno rešenje dobijeno na osnovu pregovora sve tri strane, države, poslodavaca i radnika", rekao je Đorđević, saopštio je njegov kabinet.

Kako je navedeno, Mali je istakao da je cilj Vlade Srbije da se poboljša kvalitet života građana, te da je u tom smislu interes države da nastavi sa povećanjem minimalne cene rada.

"Samo u poslednje dve godine minimalna cena rada je povećana za 18,6 odsto, a sa značajnijim povećanjem ćemo nastaviti i dalje. Sa druge strane, želimo da uvedemo još olakšica za privredu, kako bi to povećanje bilo na zdravim osnovama", kazao je on.

Dodao je će uskoro biti povećane plate u javnom sektoru i penzije.

"Očekujemo da će prosečna plata već u decembru dostići 500 evra, što je rezultat reformi koje smo započeli pre nekoliko godina", rekao je Mali.

Najavljeno je da će u narednih desetak dana ministar za rad održati pojedinačne sastanke sa poslodavcima i predstavnicima sindikata kako bi čuo njihove stavove, posle čega će početi formalni pregovori o minimalnoj ceni rada.

Sadašnja minimalna cena rada koju prima oko 350.000 radnika je nešto više od 27.000 dinara, a očekuje se da bude povećana na najmanje 30.000 dinara.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side