MSP Rusije: Prištinske vlasti i dalje manipulišu temom ukidanja diskriminatornih taksi
06.04.2020 Beograd

MSP Rusije: Prištinske vlasti i dalje manipulišu temom ukidanja diskriminatornih taksi

MSP Rusije: Prištinske vlasti i dalje manipulišu temom ukidanja diskriminatornih taksi Foto: pixabay.com
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da prištinske vlasti i dalje manipulišu temom ukidanja diskriminatornih taksi od 100 odsto na robu iz Srbije i pozvalo na potpuno i bezuslovno ukidanje tih, kako je navelo, "antisrpskih mera".

"Još jedan demagoški gest je ukidanje carina 1. aprila ove godine, koje je najavio 'v.d. premijera' Kosova Aljbin Kurti, postavivši uz tu odluku, koja je ipak privremena, više uslova", navodi se u saopštenju Departmana za informacije i štampu MSP Rusije.

Dodaje se da kosovska administracija insistiranjem na principu reciprociteta primorava Beograd "da etiketira proizvode u skladu s prištinskim standardima".

"Drugim rečima, da se složi sa spominjanjem samoproglašene 'Republike Kosovo' u dokumentima, što bi značilo indirektno priznanje te nazovi države", navelo je rusko ministarstvo.

Ministarstvo navodi da "kosovski Albanci nisu ublažili svoj stav, kao što su od njih zahtevali zapadni staratelji, nego su, naprotiv, pooštrili svoje zahteve".

"Indikativno je da su čak i u Vašingtonu, koji bezgranično podržava kosovsku 'nezavisnost', negativno prihvaćene nove smicalice Prištine, koja svesno odgađa perspektivu obnavljanja dijaloga sa Beogradom", stoji u saopštenju.

Dodaje se da u sklopu toga čudno izgleda pohvalna reakcija Evropske unije, "koja bi u svojstvu posrednika trebalo da trezveno ocenjuje situaciju i da se ne dodvorava ni jednoj od strana".

Dijalog Beograda i Prištine, koji se odvija uz posredstvo Evropske unije, zamrznut je od novembra 2018. kada su kosovske vlasti prdevođene tadašnjim premijerom Ramušom Haradinajem uvele takse od 100 odsto na uvoz proizvoda iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Premijer Kosova Kurti objavio je 31. marta da je njegova vlada donela odluku o ukidanju taksi na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine i uvođenju mera reciprociteta u odnosu na Srbiju.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
 • Vučić: Planirana rekonstrukcija više putnih pravaca na području Pazara Vučić: Planirana rekonstrukcija više putnih pravaca na području Pazara

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u planu izgradnja ili rekonstrukcija više putnih pravaca na širem području Novog Pazara, od čega je samo za rekonstrukciju puta između Raške i Novog Pazara ovojeno oko 12 miliona evra.

 • MAT: Pad industrijske proizodnje u aprilu 16,6 odsto MAT: Pad industrijske proizodnje u aprilu 16,6 odsto

  Industrijska proizvodnja, spoljnotrgovinska razmena i unutrašnja potrošnja u Srbiji u aprilu ove godine su usled pandemije Kovid 19 bili u osetnom na tekućem i međugodišnjem padu, u zastoju je saobraćaj, kao i turizam i ugostiteljske usluge, a oporavak industrijske proizvodnje u maju će biti samo delimičan, ukazali su autori ekonomskog biltena "Makroekonomske analize i trendovi" (MAT).

 • Keserović: Srbija može da očekuje 650 miliona dolara od izvoza voća ove godine Keserović: Srbija može da očekuje 650 miliona dolara od izvoza voća ove godine

  Srbija bi ove godine od izvoza voća mogla da ostvari devizni priliv od oko 650 miliona dolara, uprkos tome što će rod biti manji oko pet odsto nego prošle godine, rekao je danas stručnjak za vočarstvo Zoran Keserović, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

 • Viz er ponovo leti iz Niša do Beča Viz er ponovo leti iz Niša do Beča

  Mađarska avio-kompanija "Viz er" obnovila je danas letove sa niškog aerodroma do Beča, obavljeno je na njihovom sajtu.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side