02.08.2011 Beograd

Na oranicama najviše žita

Na oranicama najviše žita
U proizvodnoj strukturi oraničnih površina, ove godine, dominiraju žita sa 58 odsto.

Najveće učešće od 38,3 odsto imaju setvene površine pod kukuruzom, od 1,26 miliona hektara, a zatim slede površine pod pšenicom, sa 494.000 hektaraa ili 14,1 odsto, objavljeno je u najnovijoj publikaciji Privredne komore Srbije "Konjunkturni trendovi".

Setvene površine pod ječmom su iznosile 84.000 hektara, ili 2,3 odsto ukupnih oraničnih površina, dok je ovas bio posejan na 32.000 hektara, sa učešćem od jedan odsto u setvenim oraničnim površinama.

Setvene površine pod industrijskim biljem, iznosile su 428.451 hektar i učestvovale su sa 13 odsto u ukupno zasejanim površinama.

U strukturi setvenih oraničnih površina pod povrtarskim biljnim kulturama, dominiraju:suncokret, sa učešćem od 5,3 odsto, soja, sa učešćem od oko pet odsto, šećerna repa, sa učešćem od 1,7 odsto, uljana repica, sa učešćem od 0,5 odsto, duvan, sa učešćem od 0,2 odsto, industrijska paprika, sa učešćem od 0,1 odsto i hmelj, sa skromnim površinama od 59 hektara.

Setvene površine pod povrćem, u 2011. godini iznosile su oko 272.123 hektara, sa učešćem od 8,3 odsto u ukupno zasejanim oraničnim površinama, a pod krmnim biljem, 455.017 hektaraa, sa učešćem od 13,8 odsto.

autor: AS izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Evro sutra 117,59 din Evro sutra 117,59 din

  Dinar će u četvrtak neznatno promeniti vrednost prema evru i zvanični srednji kurs će biti 117,5946 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Prava frilensera u trećoj industrijskoj revoluciji Prava frilensera u trećoj industrijskoj revoluciji

  Dok se u postkomunističkim zemljama Evrope frilens poslovi pojavljuju kao šansa za sprečavanje odliva mozgova, u razvijenim zemljama Zapada razmatraju se izmene zakona koje bi mogle znatno promeniti "tezgarošku ekonomiju" i honorarnim radnicima omogućiiti veća prava, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje zapadnih medija.

 • Čadež: U Srbiju stižu i nemačke male i srednje firme Čadež: U Srbiju stižu i nemačke male i srednje firme

  Velika delegacija nemačkih malih i srednjih preduzeća posetiće Srbiju početkom naredne godine, kako bi se što detaljnije upoznala sa uslovima i potencijalima za investiranje i iskustvima velikih kompanija koje uspešno posluju na srpskom tržištu, najavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež koji, sa premijerkom Anom Brnabić, boravi u zvaničnoj poseti Nemačkoj.

 • Evro danas 117,60 dinara Evro danas 117,60 dinara

  Dinar je danas neznatno promenio vrednost prema evru i zvanični srednji kurs je 117,6067 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side