24.02.2012 Beograd

Narodna banka brine o kursu

Narodna banka brine o kursu
Iako je kurs evra dostigao novi istorijski maksimum, guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić kaže da ta institucija pažljivo prati kurs i interveniše po potrebi.

"Pre 15 meseci kurs je bio 107, a sada je oko 108 ili 109 dinara. To u dužem periodu nije ništa neobično, jer smo u rezezimu plivajućeg kursa koji se formira na osnovu ponude i tražnje", rekao je Šoškić.

Devizne rezerve trošimo što racionalnije, kako ne bismo išli na ruku špekulantima, koji bi profitirali u slučaju  preranog i prebrzog intervenisanja na tržištu, rekao je guverner za Politiku.

Šoškić je rekao da Narodna banka Srbije ne može unapred da najavljuje nivo deviznog kursa, jer bi to moglo  da kreira špekulativne poteze učesnika na tržištu. 

"Procenjujemo svaku situaciju, imamo precizne analize o tome koliko se promena kursa održava na nivo  cena, ali to zavisi i od stanja tražnje. Jer nekada i malo pomeranje kursa može da ima direktan efekat na veliki  broj cena ukoliko postoji tražnja spremna da te cene plati", rekao je on. 

Upitan o inflaciji, Šoškić je rekao da veruje da će ona nastaviti da pada, kao i da će za januar biti u zoni  inflacionog cilja. 

"Do kraja godine inflacija će se stabilizovati oko centralne vrednosti inflacionog cilja i neće izlaziti iz  dozvoljenog koridora", rekao je on. 

Šoškić je ponovio da bi najbolje bilo da nakon formiranja nove vlade odmah bude usvojen rebalans budžeta  države koji će omogućiti MMF-u da Srbiji odobri reviziju aranžmana. 

autor: ZM izvor: Politika/Novi Magazin
Ostavi komentar (3) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 24.02.2012, 14:52h nada

  mene "brine" soskic..kao da nesto nije u redu sa njim

 • 24.02.2012, 13:16h nenad

  Dokle bre vise ovakvi izgovori kao da zive u nekom paralelnom svetu da li nekada odu do prodavnice ili pijace kakva ciljana inflacija i zadani okviri to vise ni klinci u obdanistu ne veruju. Dokle ce da zamajavaju narod i pricaju bajke u koje verovatno ni oni ne veruju. Usdkoro idu izbori moramo se probuditi.

 • 24.02.2012, 08:38h Lemix

  Ovi nas i dalje lažu. Priču grade onako kako njima odgovara. Zaboravljaju da se mi sećamo da je pre dca meseca evro bio oko 99 dinara, a sada je prodajni kurs 111 i nešto! Bez skrupula nas lažu belosvetski. Po njima nema ni devalvacije, ni inflacije, ni novih cenovnika... Milina, bre!

Pročitajte i...
 • Mreža protiv siromaštva: Uredba ugrožava socijalna prava Mreža protiv siromaštva: Uredba ugrožava socijalna prava

  Novi propisi o socijalnoj pomoći mogli bi dovesti do porasta siromaštva stanovništva u Srbiji, ocenila je danas Evropska mreža protiv siromaštva - Srbija (EMPS Srbija).

 • U Srbiji se mesečno u proseku štedi 4.200 dinara U Srbiji se mesečno u proseku štedi 4.200 dinara

  Prosečan iznos štednje koji se u Srbiji izdvaja mesečno iznosi 4.200 dinara što je 15 dinara više nego što su štediše izdvajale prošle godine, pokazalo je istraživanje koje je tokom septembra realizvoala Erste grupa.

 • Evro sutra 119,588 dinara Evro sutra 119,588 dinara

  Dinar će sutra vredeti skoro isto kao danas i zvanični srednji kurs biće 119,588 dinara za evro, što je najslabija vrednost dinara od početka ove godine.

 • Nastavljen rast cena nafte nakon vikenda Nastavljen rast cena nafte nakon vikenda

  Terminske cene nafte su danas porasle, podstaknute prošlonedeljnim oštrim rastom deonica na Volstritu, ali analitičari napominju da na cene i dalje utiče slaba tražnja na prezasićenom tržištu.

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Biznis plus
Medija centar Tanjug
Android NM