24.02.2012 Beograd

Narodna banka brine o kursu

Narodna banka brine o kursu
Iako je kurs evra dostigao novi istorijski maksimum, guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić kaže da ta institucija pažljivo prati kurs i interveniše po potrebi.

"Pre 15 meseci kurs je bio 107, a sada je oko 108 ili 109 dinara. To u dužem periodu nije ništa neobično, jer smo u rezezimu plivajućeg kursa koji se formira na osnovu ponude i tražnje", rekao je Šoškić.

Devizne rezerve trošimo što racionalnije, kako ne bismo išli na ruku špekulantima, koji bi profitirali u slučaju  preranog i prebrzog intervenisanja na tržištu, rekao je guverner za Politiku.

Šoškić je rekao da Narodna banka Srbije ne može unapred da najavljuje nivo deviznog kursa, jer bi to moglo  da kreira špekulativne poteze učesnika na tržištu. 

"Procenjujemo svaku situaciju, imamo precizne analize o tome koliko se promena kursa održava na nivo  cena, ali to zavisi i od stanja tražnje. Jer nekada i malo pomeranje kursa može da ima direktan efekat na veliki  broj cena ukoliko postoji tražnja spremna da te cene plati", rekao je on. 

Upitan o inflaciji, Šoškić je rekao da veruje da će ona nastaviti da pada, kao i da će za januar biti u zoni  inflacionog cilja. 

"Do kraja godine inflacija će se stabilizovati oko centralne vrednosti inflacionog cilja i neće izlaziti iz  dozvoljenog koridora", rekao je on. 

Šoškić je ponovio da bi najbolje bilo da nakon formiranja nove vlade odmah bude usvojen rebalans budžeta  države koji će omogućiti MMF-u da Srbiji odobri reviziju aranžmana. 

autor: ZM izvor: Politika/Novi Magazin
Ostavi komentar (3) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 24.02.2012, 07:52h nada

  mene "brine" soskic..kao da nesto nije u redu sa njim

 • 24.02.2012, 06:16h nenad

  Dokle bre vise ovakvi izgovori kao da zive u nekom paralelnom svetu da li nekada odu do prodavnice ili pijace kakva ciljana inflacija i zadani okviri to vise ni klinci u obdanistu ne veruju. Dokle ce da zamajavaju narod i pricaju bajke u koje verovatno ni oni ne veruju. Usdkoro idu izbori moramo se probuditi.

 • 24.02.2012, 01:38h Lemix

  Ovi nas i dalje lažu. Priču grade onako kako njima odgovara. Zaboravljaju da se mi sećamo da je pre dca meseca evro bio oko 99 dinara, a sada je prodajni kurs 111 i nešto! Bez skrupula nas lažu belosvetski. Po njima nema ni devalvacije, ni inflacije, ni novih cenovnika... Milina, bre!

Pročitajte i...
 • Pad industrijske proizvodnje u julu 13 odsto Pad industrijske proizvodnje u julu 13 odsto

  Industrijska proizvodnja u Srbiji u julu 2014. manja je za 13 odsto nego u julu prošle godine, saoštio je Republički zavod za statistku.

 • U Srbiji za sedam meseci više od milion turista U Srbiji za sedam meseci više od milion turista

  U Srbiji je u prvih sedam meseci 2014. boravilo oko 1,22 miliona turista, što je za dva odsto manje nego u istom periodu prošle godine, objavila je Turistička organizacija Srbije.

 • Sertić: Srbija je brend Sertić: Srbija je brend

  Srbija je brend i zato treba da je slavimo, ali to ne treba da rade samo ministri, vlada i premijer, to treba da rade proizvođači i privrednici i treba da budu ponosni na ono što rade svakog dana, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić.

 • Peter Stracar: Razvijajte se lokalno, takmičite se globalno Peter Stracar: Razvijajte se lokalno, takmičite se globalno

  Centralna i istočna Evropa (CEE) slavi 25.godišnjicu ekonomske, političke i socijalne tranzicije, za kojom je usledila jedinstveno uspešna transformacija. Napori koji su trajali četvrt veka doveli su do reintegracije regiona u glavnu struju globalne ekonomije.

 • Specijalna letnja ponuda „Dunav osiguranja“ Specijalna letnja ponuda „Dunav osiguranja“

  „Dunav osiguranje“ do 15. septembra nudi posebne uslove prodaje paketa putnog i putničkog zdravstvenog osiguranja. Uz popuste na premiju prilikom ugovaranja ove dve vrste osiguranja, koje Kompanija tradicionalno odobrava uletnjoj turističkoj sezoni, osiguranicima se pružaju i povoljniji uslovi za osiguranje pomoći na putu, za međunarodnu kartu osiguranja i osiguranje stambenih objekata i stvari.

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Biznis plus
Novinska agencija Beta Tanjug
Android NM