17.05.2019 Beograd

NBS: EU pohvalila adekvatnost vođenja monetarne politike u Srbiji

NBS: EU pohvalila adekvatnost vođenja monetarne politike u Srbiji Foto: print screen
Monetarna politika Narodne banke Srbije (NBS) i u 2018. bila je adekvatno vođena i u skladu sa ostvarivanjem ciljane stope inflacije, ocenjeno je danas u Briselu na redovnom godišnjem sastanku zemalja članica Evropske unije, Zapadnog Balkana i Turske, kao i Evropske komisije i Evropske centralne banke, saopštila je NBS.

Sastanak je deo Ekonomskog i finansijskog dijaloga, a Srbiju su predstavljali guverner NBS Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Siniša Mali.

Кako je istaknuto, "inflatorni pritisci su niski, a centralna banka vodi monetarnu politiku u skladu s postizanjem ciljane stope inflacije", što je i bila preporuka data svim zemljama u okviru prošlogodišnjeg dijaloga. 

Ocenjeno je da je Srbija ovu preporuku ispunila u celosti, a ističe se i visoka kapitalizovanost bankarskog sektora i zadovoljavajuća likvidnost, kao i značajni rezultati Srbije na planu smanjenja učešća problematičnih kredita. 

Ocenjeno je da povoljni uslovi kreditiranja, zahvaljujući i merama NBS, doprinose rastu kreditne i ekonomske aktivnosti, kao i da je rast kreditne aktivnosti i prema sektoru privrede i stanovništva – rast na zdravim osnovama, s obzirom na to da je učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima znatno smanjeno od sredine 2015. 

Pozitivno su ocenjene i mere koje je NBS donela krajem 2018. godine, a koje se odnose na neobezbeđeno nenamensko kreditiranje stanovništva po dugim rokovima otplate.

Takođe je ocenjeno i da, mere koje su vlasti preduzele u okviru Strategije dinarizacije, usvojene 2012. i ažurirane krajem 2018. godine, daju dobre rezultate. 

Napredak je vidljiv, kako je navedeno, pre svega na strani depozita, što jeste ključno i za brži napredak u procesu dinarizacije na strani kredita. 

Time je u znatnoj meri ispunjena preporuka data u okviru prošlogodišnjeg dijaloga, a nastavak podsticanja upotrebe domaće valute praktično je i jedina smernica dogovorena u ovogodišnjem dijalogu sa Evropskom unijom koja je u nadležnosti NBS.

Guverner Jorgovanka Tabaković zahvalila je evropskim zvaničnicima i istakla da se inflacija u Srbiji nalazi na niskom nivou duže od pola decenije. 

Tabaković je istakla da je tokom poslednje četiri godine priliv stranih direktnih investicija u Srbiju u proseku iznosio oko šest odsto bruto domaćeg proizvoda, a da je prošle godine dostigao 8,2 odsto, navedeno je u saopštenju. 

Prema njenim rečima, to znači punu pokrivenost deficita tekućeg računa stranim direktnim investicijama i niži rizik finansiranja. Pored toga, naglasila je i projektnu raznovrsnost investicija. 

"Više od polovine investicija u Srbiju ide ka razmenljivim sektorima, a trećina ukupnog iznosa usmerena je u prerađivačku industriju, u vidu manjih projekata u izvozno orijentisane sektore. To strane direktne investicije čini jednim od važnih faktora dvocifrenih stopa rasta izvoza naše prerađivačke industrije tokom poslednje četiri godine", rekla je Tabaković.

Navedeno je i da strane direktne investicije doprinose rasprostranjenosti izvoza, što, kako je dodala potvrđuje i Indeks diversifikacije izvoza Međunarodnog monetarnog fonda, prema kom Srbija zauzima 12. mesto od 186 zemalja. 

Pored niske inflacije, relativna stabilnost deviznog kursa i rezultati na fiskalnom planu i u mnogim drugim oblastima, u okviru programa stabilizacije zemlje, ključni su faktori, kako je ukazala, guvernerka NBS, koji podstiču priliv stranih direktnih investicija. 

Tabaković je ocenila da je za privlačenje investicija važna i politička stabilnost, koju Srbija ima. 

To je, kako je podsetila, potvrdila i rejting agencija Mudis (Moody’s) u godišnjem izveštaju, koji je objavljen ovog meseca, konstatujući da se "Srbija nedvosmisleno nalazi na poziciji iznad zemalja sa istim rejtingom u oblastima političke stabilnosti i efektivnosti državne uprave". 

Govoreći o predstojećim aktivnostima, guverner NBS je istakla kako veruje da je osnova za rast Srbije uključivanje u infrastrukturne tokove, najnovije tehnološke projekte i inovacije, u skladu s potencijalima. 

"To je ujedno i osnova za investiranje. A naši potencijali su i geografski položaj i radna snaga. Svako ko nam u tome nudi partnerski odnos, dobrodošao je. Na nama je da obezbedimo makroekonomsku stabilnost i jednak tretman svim investitorima", rekla je Tabaković.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Šest izjava o zainteresovanosti za kupovinu akcija Komercijalne banke Šest izjava o zainteresovanosti za kupovinu akcija Komercijalne banke

    Šest izjava o zainteresovanosti dostavljeno je blagovremeno i sadrži svu dokumentaciju predviđenu javnim pozivom za kupovinu akcija u vlasništvu Srbije u Komercijalnoj banci a.d. Beograd, saopštilo je danas Ministarstvo finansija.

  • Evro sutra 117,93 din Evro sutra 117,93 din

    Dinar će u četvrtak imati gotovo istu vrednost prema evru kao danas i zvanični srednji kurs biće 117,9392 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).Centralna banka je danas na međubankarskom deviznom tržištu kupila 15 miliona evra kako bi ublažila prekomerne oscilacije kursa.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side