02.02.2015 Beograd

NBS i bankari i dalje bez rešenja za kredite u francima

NBS i bankari i dalje bez rešenja za kredite u francima
Predstavnici Narodne banka Srbije (NBS) i poslovnih banka danas su razgovarali o načinima kako da se građanima koji imaju kredite indeksirane u francima omogući lakša otplata, ali nisu dogovorili sistemsko rešenje, potvrđeno je Beti u banakama koje su odobravale te kredite.

Kako su naveli bankari, razgovori o olakšicama za otlatu kredita u francima biće nastavljeni narednih dana, a očekuje se da će biti utvrđen zajednički predlog.

Upravni odbora Udruženja banaka Srbije je 23. januara razmatrao predloge za lakšu otplatu kredita vezanih za švajcarsku valutu, koja je naglo ojačala sredinom januara, posle ukidanja pariteta franka prema evru.

Tada je saopšteno da klijenti koji su zaduženi u francima u dogovoru sa bankama treba da traže najpovoljnije rešenje, jer bi intervencijom države ili centralne banke ostali korisnici kredita bili u neravnopravnom položaju.

Prema podacima NBS, ukupni krediti privredi i stanovništvu vezani za franak iznose oko 1,1 milijradi franaka, od čega se najveći deo, oko milijardu evra, odnosi na stanovništvo.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side