18.06.2016 Beograd

NBS: Povećan kreditni rejting Srbije

NBS: Povećan kreditni rejting Srbije
Agencija Fitč Rejtings (Fitch Ratings) povećala je kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti sa "B+" na "BB-" sa "stabilnim" izgledima za njegovo dalje poboljšanje, saopštila je danas Narodna banka Srbije.

Kako se navodi saopštenju, agencija Fitč Rejtings ocenila je da je popravljanje rejtinga rezultat "boljih makroekonomskih performansi, političke stabilnosti i stabilnosti bankarskog sektora".

Popravljanju kreditnog rejtinga doprineli su i posvećenost države procesu reformi i uspešno sprovedena fiskalna konsolidacija, koja će doprineti da "fiskalni deficit u 2016. bude smanjen na tri odsto", dodaje se u saopštenju.

"Spoljna neravnoteža nastavlja da se smanjuje zahvaljujući snažnom rastu izvoza, dok je visok priliv stranih direktnih investicija više nego dovoljan da u celosti pokrije deficit tekućeg računa", prenela je NBS.

Prema oceni Fitč Rejtingsa, visok nivo stranih direktnih investicija rezultat je sprovedenih strukturnih reformi i popravljanja ukupnog poslovnog okruženja.

Kako je ta agencija konstatovala, bankarski sektor u Srbiji je stabilan, a na popravljanje kreditnog rejtinga uticali su i formalno otvaranje poglavlja sa EU, efikasnija državna uprava i kvalitet regulatornog okvira, navela je NBS.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 18.06.2016, 12:52h Napredak - i nagore, i nadole... (1)

    "NBS: Povećan kreditni rejting Srbije..." ... - ... - što je veći SVETSKI kreditni rejting Srbije, kao "lidera" na Balkanu (i - šire, naravno!), to je meni veći "odobreni minus" - da bih preživljavao...

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
online izdanje
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side