12.12.2019 Beograd

NBS: Referentna kamatna stopa ostaje 2,25 odsto

NBS: Referentna kamatna stopa ostaje 2,25 odsto Foto: Novi magazin/SA
Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) danas je odlučio da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 2,25 odsto, saopštila je NBS.

 

 


Ocenjeno je da opreznost u vođenju monetarne politike i dalje potrebna, pre svega zbog kretanja u međunarodnom okruženju.

Otpornost srpske na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okružena je povećana zahvaljujući punoj koordinaciji mera ekonomske politike, što je rezultiralo smanjenjem interne i eksterne neravnoteže, povoljnim makroekonomskim izgledima za naredni period, kao i adekvatnim nivoom deviznih rezervi, smatra Izvršni odbor.

U saopštenju je navedeno da su rastu privredne aktivnosti u Srbiji doprineli i povoljni uslovi finansiranja, čemu doprinosi i prethodno ublažavanje monetarne politike NBS.

Na današnjoj sednici je Izvršni odbor usvojio Memorandum o ciljanim stopama inflacije do 2022. godine, kojim se ciljana stopa inflacije zadržava na nivou od tri odsto, sa odstupanjem plus ili minus 1,5 odsto do kraja 2022. godine.

Naredna sednica Izvršnog odbora, na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi, biće održana se 9. januara.

 

U Srbiji mesečna inflacija u novembru 0,2 odsto

U Srbiji je mesečna inflacija u novembru ove godine bila 0,2 odsto, a međugodišnja 1,5 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

U poređenju sa decembrom 2018. godine su cene roba i usluga kojima se meri inflacija povećane za 1,4 odsto u proseku.

U novembru je rast cena zabeležen u sektorima obrazovanje (0,7 odsto), odeća i obuća (0,5 odsto), restorani i hoteli (0,4 odsto), hrana i bezalkoholna pića i nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana (za po 0,3 odsto) i stan, voda, električna energija, gas i druga goriva i rekreacija i kultura (za po 0,1 odsto).

Pad cena je zabeležen u grupama transport, alkoholna pića i duvan i zdravstvo (za po 0,1 odsto).

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
online izdanje
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side