10.01.2019 Beograd

NBS: Referentna kamatna stopa ostaje tri odsto

NBS: Referentna kamatna stopa ostaje tri odsto Foto: Novi magazin/SA
Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je danas da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od tri odsto, saopštila je NBS.

 

 


Odluka je doneta na osnovu očekivanih kretanja inflacije i njenih faktora u narednom periodu, kao i efekata dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike.

"Inflatorni pritisci su ostali niski i u uslovima snažnog privrednog rasta. Inflacija je petu godinu zaredom niska i stabilna - u novembru je iznosila 1,9 odsto međugodišnje, a prema proceni Republičkog zavoda za statistiku u celoj 2018. godini u proseku je iznosila dva odsto", navela je NBS.

I u narednom periodu centralna banka očekuje stabilno kretanje inflacije u granicama cilja od tri odsto, sa odstupanjem 1,5 plus ili minus.

Izvršni odbor NBS smatra da je opreznost u vođenju monetarne politike i dalje potrebna, pre svega zbog dešavanja u međunarodnom okruženju.

"Tokom ove godine očekuje se nastavak normalizacije monetarnih politika vodećih centralnih banaka, Sistema federalnih rezervi SAD i Evropske centralne banke, što bi moglo da se odrazi na tokove kapitala prema zemljama u usponu, istakla je NBS i dodala cena nafte i dalje predstavlja faktor inflacije koji zahteva opreznost, iako je ona poslednjih meseci 2018. godine zabeležila značajan pad", piše u saopštenju NBS.

Dodaje se da su izvori neizvesnosti na međunarodnom finansijskom tržištu i dalje protekcionizam u međunarodnoj trgovini i geopolitički rizici, koji bi mogli da se odraze na manju spremnost investitora za ulaganja.

Po oceni Izvršnog odbora NBS, otpornost domaće privrede na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja povećana je zahvaljujući povoljnijim makroekonomskim pokazateljima i izgledima za naredni period.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 7. februara.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Evro danas 118,38 dinara Evro danas 118,38 dinara

  Dinar je danas neznatno promenio vrednost u odnosu na evro i zvanični srednji kurs je 118,3800 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Mali: Dobra saradnja sa Svetskom bankom Mali: Dobra saradnja sa Svetskom bankom

  Ministar finansija i guverner Srbije u Svetskoj banci Siniša Mali razgovarao je danas sa izvršnim direktorom Švajcarske konstituence u Svetskoj banci Vernerom Gruberom o saradnji sa tom međunarodnom finansijskom institucijom koja je spremna da kreditira nove projekte u Srbiji.

 • Mihajlović: U narednih četiri-pet godina rehabilitacija svih najvažnijih pruga u Srbiji Mihajlović: U narednih četiri-pet godina rehabilitacija svih najvažnijih pruga u Srbiji

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da se Srbija strateški optedelila za ulaganje u železnicu, te da očekuje da će u narednih četiri-pet godina biti rehabilitovane sve najvažnije pruge u zemlji.

 • Radnici kompanije Leoni ubeđeni su da su im povređena prava Radnici kompanije Leoni ubeđeni su da su im povređena prava

  Radnici kompanije "Leoni" u Malošištu kod Doljevca od kojih je zatraženo da prihvate rad duži od jedne radne nedelje i rad prekovremeno, noćni rad i preraspodelu radnog vremena ocenili su da su njihova prava time povređena.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side