15.05.2019 | 11:08h ► 13:15h Beograd

NBS zadržala procenu rasta BDP-a na 3,5 odsto

NBS zadržala procenu rasta BDP-a na 3,5 odsto Foto: Novi magazin/SA
Narodna banka Srbije (NBS) danas je saopštila da ostaje pri proceni da će ovogodišnji rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije biti 3,5 odsto, a da će inflacija i u naredne dve godine ostati niska i stabilna, odnosno u ciljanim granicama.

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković je na predstavljanju izveštaja o inflaciji kazala da će monetarna politika i dalje biti predvidiva i dosledna u održavanju niske i stabilne inflacije u sređem roku.

Ona je kazala da je međugodišnji rast potrošačkih cena u aprilu bio 3,1 odsto, uglavnom usled poskupljenja povrća i prošlogodišnje niske baze.

U narednim godinama centralna banka očekuje, kako je dodala, ubrzanje rasta BDP na četiri odsto i to na održivim osnovama, čemu doprinosi očuvana makroekonomska stabilnost.

"Ključan doprinos rastu BDP dale su investicije koje su u prvom tromesečju povećane za 7,4 odsto i to privatne za osam odsto, a državne za 4,7 odsto", rekla je Tabaković.

Dodala je da je atraktivnost ulaganja u privredu Srbije rezultat unapređenja poslovnog ambijenta, povoljnih finansijskih uslova i realizacije infrastrukturnih projekata.

"Ekonomski program daje snažne rezultate što se odražava na kreditni rejting zemlje i sniženje premije rizika", rekla je Tabaković i istakla da se nada da će to potvrditi i predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji su u poseti Srbiji.

Navela je da su krajem aprila bruto inostrane investicije u Srbiji iznosile 1,2 milijarde evra i za 14 odsto su veće nego u istom periodu prošle godine.

"Srbija je zemlja u kojoj se lakše posluje i lakše nalazi posao, u kojoj životni standard raste na održivim osnovama. Potreban je nastavak strukturnih reformi koje će podržati ekonomski rast, investicije, profitabilnost i zaposlenost", rekla je Tabaković.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Sektora za ekonomska istraživanja i statistiku Savo Jakovljević rekao je da je u međunarodnom okruženju povećan stepen neizvesnosti koji utiče i na ekonomije u razvoju pa i na ekonomske tokove u Srbiji.

"Prognoza rasta zemalja iz zone evra, najvažnijih trgovinskih partnera Srbije korigovana je ove godine naniže, ali je rast u prvom tromesečju ubrzan na 0,4 odsto, nakon 0,2 i 0,1 odsto", rekao je Jakovljević.

Neizvesnost budućih kretanja u međunarodnom okruženju, prema njegovim rečima, odnosi se i na kretanje svetske cene nafte koja je od početka godine povećana oko 30 odsto i barel košta oko 70 dolara, a očekuju se i znatnije promene cena primarnih poljoprivrednih proizvoda.

Na pitanje koliko bi trebalo da iznosi rast BDP do kraja godine da bi se postigla prognoza od 3,5 odsto za ovu godinu zamenik direktora Sektora za ekonomska istraživanja i statistiku Milan Trajković rekao je da se očekuje da rast BDP u drugom tromesečju iznosi od tri do 3,5 odsto, a u trećem i četvrtom od četiri do 4,5 odsto.

"NBS je prognozirala da će rast BDP u prvom kvartalu biti od 1,5 do 1,8 odsto, a bio je 2,3 odsto i to nas je pozitivno iznenadilo, a posledica je rasta investicija, prerađivačke industrije, proizvodnje Elektroprivrede Srbije i građevinarstva", rekao je Trajković.

autor: SA, VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Mihajlović: Majur dobija brzu saobraćajnicu i novu sportsku salu Mihajlović: Majur dobija brzu saobraćajnicu i novu sportsku salu

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović najavila je danas da za nekoliko meseci počinje izgradnja brze saobraćajnice Šabac-Loznica, saopštio je njen kabinet.

 • Evro danas 117,95 dinara Evro danas 117,95 dinara

  Dinar je danas ostao gotovo nepromenjene vrednosti prema evru i zvanični srednji kurs je 117,9511 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Prosečene zarade u Srbiju u martu 54.271 dinar Prosečene zarade u Srbiju u martu 54.271 dinar

  Prosečna neto zarada u Srbiji za mart iznosila je 54.271 dinar, a bruto zarada (zajedno sa porezima i doprinosima) 74.755 dinara, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

 • Evro u ponedeljak 117,9481 dinara Evro u ponedeljak 117,9481 dinara

  Dinar će u ponedeljak, 27. maja, ostati gotovo nepromenjene vrednosti prema evru i zvanični srednji kurs biće 117,9481 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side