15.05.2019 | 11:08h ► 13:15h Beograd

NBS zadržala procenu rasta BDP-a na 3,5 odsto

NBS zadržala procenu rasta BDP-a na 3,5 odsto Foto: Novi magazin/SA
Narodna banka Srbije (NBS) danas je saopštila da ostaje pri proceni da će ovogodišnji rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije biti 3,5 odsto, a da će inflacija i u naredne dve godine ostati niska i stabilna, odnosno u ciljanim granicama.

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković je na predstavljanju izveštaja o inflaciji kazala da će monetarna politika i dalje biti predvidiva i dosledna u održavanju niske i stabilne inflacije u sređem roku.

Ona je kazala da je međugodišnji rast potrošačkih cena u aprilu bio 3,1 odsto, uglavnom usled poskupljenja povrća i prošlogodišnje niske baze.

U narednim godinama centralna banka očekuje, kako je dodala, ubrzanje rasta BDP na četiri odsto i to na održivim osnovama, čemu doprinosi očuvana makroekonomska stabilnost.

"Ključan doprinos rastu BDP dale su investicije koje su u prvom tromesečju povećane za 7,4 odsto i to privatne za osam odsto, a državne za 4,7 odsto", rekla je Tabaković.

Dodala je da je atraktivnost ulaganja u privredu Srbije rezultat unapređenja poslovnog ambijenta, povoljnih finansijskih uslova i realizacije infrastrukturnih projekata.

"Ekonomski program daje snažne rezultate što se odražava na kreditni rejting zemlje i sniženje premije rizika", rekla je Tabaković i istakla da se nada da će to potvrditi i predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji su u poseti Srbiji.

Navela je da su krajem aprila bruto inostrane investicije u Srbiji iznosile 1,2 milijarde evra i za 14 odsto su veće nego u istom periodu prošle godine.

"Srbija je zemlja u kojoj se lakše posluje i lakše nalazi posao, u kojoj životni standard raste na održivim osnovama. Potreban je nastavak strukturnih reformi koje će podržati ekonomski rast, investicije, profitabilnost i zaposlenost", rekla je Tabaković.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Sektora za ekonomska istraživanja i statistiku Savo Jakovljević rekao je da je u međunarodnom okruženju povećan stepen neizvesnosti koji utiče i na ekonomije u razvoju pa i na ekonomske tokove u Srbiji.

"Prognoza rasta zemalja iz zone evra, najvažnijih trgovinskih partnera Srbije korigovana je ove godine naniže, ali je rast u prvom tromesečju ubrzan na 0,4 odsto, nakon 0,2 i 0,1 odsto", rekao je Jakovljević.

Neizvesnost budućih kretanja u međunarodnom okruženju, prema njegovim rečima, odnosi se i na kretanje svetske cene nafte koja je od početka godine povećana oko 30 odsto i barel košta oko 70 dolara, a očekuju se i znatnije promene cena primarnih poljoprivrednih proizvoda.

Na pitanje koliko bi trebalo da iznosi rast BDP do kraja godine da bi se postigla prognoza od 3,5 odsto za ovu godinu zamenik direktora Sektora za ekonomska istraživanja i statistiku Milan Trajković rekao je da se očekuje da rast BDP u drugom tromesečju iznosi od tri do 3,5 odsto, a u trećem i četvrtom od četiri do 4,5 odsto.

"NBS je prognozirala da će rast BDP u prvom kvartalu biti od 1,5 do 1,8 odsto, a bio je 2,3 odsto i to nas je pozitivno iznenadilo, a posledica je rasta investicija, prerađivačke industrije, proizvodnje Elektroprivrede Srbije i građevinarstva", rekao je Trajković.

autor: SA, VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • NBS: Povećan kreditni rejting Srbije NBS: Povećan kreditni rejting Srbije

  Rejting agencija Standard and Poor's povećala je kreditni rejting Srbije sa "BB" na "BB+" i ocenila izglede za dalje povećanje rejtinga kao pozitivne, što je snažan signal da su i u narednom kraćem roku moguća dalja povećanja kreditnog rejtinga, saopštila je večeras Narodna banka Srbije.

 • Svetska banka odobrila kredit Srbiji Svetska banka odobrila kredit Srbiji

  Svetska banka je danas saopštila da je Srbiji odobren kredit od 48 miliona dolara koji će podstaći privredni razvoj zasnovan na znanju i inovacijama.

 • Kopač: U Elektromreži Srbije znali da Kosovo izlazi iz njenog regulatornog bloka Kopač: U Elektromreži Srbije znali da Kosovo izlazi iz njenog regulatornog bloka

  Direktor Sekretarijata Energetske zajednice (EZ) Janez Kopač rekao je da potpisivanje ugovora između Operatora sistema transmisije i tržišta električne energije Kosova (KOSTT) i albanskog Operatora prenosnog sistema (OST) o uspostavljanju regulatornog bloka energetskog sistema Kosovo-Albanija nije bilo nepoznato srpskom operatoru Elektromreži Srbije (EMS), kao ni predstavnicima Evropske mreže operatora prenosnih sistema električne energije (ENTSO-E).

 • Mali: Srbija sve bliže investicionom rejtingu Mali: Srbija sve bliže investicionom rejtingu

  Ministar finansija Siniša Mali ocenio je danas da su povećanjem kreditnog rejtinga potvrđeni dobri rezultati Srbije i dodao da će se na taj način zemlja još bolje pozicionirati na svetskom finansijskom tržištu i tako brže stići do investicionog rejtinga.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side