Nedimović: Na jesen izmene zakona, stočari će imati pravo prečeg zakupa
12.06.2019 Beograd

Nedimović: Na jesen izmene zakona, stočari će imati pravo prečeg zakupa

Nedimović: Na jesen izmene zakona, stočari će imati pravo prečeg zakupa Foto: prtscr ytb
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je danas u naselju Utrine u opštini Ada da će se izmenama zakona na jesen obezbediti da stočari imaju pravo prečeg zakupa zemljišta.

“U katastarskoj opštini Ada nema mogućnosti da se koristi zemljište po pravu prečeg zakupa. To će se morati promeniti, što je i planirano izmenama ovog zakona na jesen. Na taj način biće obezbeđeno da stočari imaju određene površine zemlje na višegodišnji vremenski period, koji neće biti kraći od osam do deset godina. Bez kvalitetnog stočarstva se ne može poboljšati kvalitet zemljišta”, rekao je Nedimović a preneo Biro za odnose s javnošću Pokrajinske vlade.

Ministar je obišao farmu „Mihalek-Pap“, koja je trenutno među najvećim proizvođačima mleka u Srbiji i rekao da rezultati rada na toj farmi predstavljaju rezultat velikog truda i rada.

“Jako je važno da imaju podršku države, kako za muzna grla, tako i za premije za mleko i sve drugo što je neophodno kada je reč o proizvodnji mleka. Kada bi država imala ovakvih 20 farmi mleka, to bi bio zaista ozbiljan posao. Za nekoliko dana mi ćemo imati otvorena neka nova tržišta, pre svega tržište Kine za mleko i mlečne prerađevine. Isto tako, od oktobra, vezano za tržište Rusije, imaćemo pravo da bez kvota izvozimo određene vrste sireva“, najavio je Nedimović.

Dodao je da je takva mogućnost uspostavljena zahvaljujući državnoj Nacionalnoj referentnoj laboratoriji za kontrolu kvaliteta mleka.

Nedimović je zajedno sa pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu Vukom Radojevićem obisao i destileriju „Braća Kravić“ u naselju Velebit u opštini Kanjiža.

Radojević je poručio da poljoprivredna gazdinstva i porodični agrobiznis predstavljaju perspektivu i dodao da je zato čvrsto opredeljenje države da ih podrži.

“Država je uspešno obavila zadatak kada ih ojača, a onda već samostalno mogu da koriste evropska sredstva i druge subvencije”, rekao je Radojević.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side