12.06.2019 Beograd

Nedimović: Na jesen izmene zakona, stočari će imati pravo prečeg zakupa

Nedimović: Na jesen izmene zakona, stočari će imati pravo prečeg zakupa Foto: prtscr ytb
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je danas u naselju Utrine u opštini Ada da će se izmenama zakona na jesen obezbediti da stočari imaju pravo prečeg zakupa zemljišta.

“U katastarskoj opštini Ada nema mogućnosti da se koristi zemljište po pravu prečeg zakupa. To će se morati promeniti, što je i planirano izmenama ovog zakona na jesen. Na taj način biće obezbeđeno da stočari imaju određene površine zemlje na višegodišnji vremenski period, koji neće biti kraći od osam do deset godina. Bez kvalitetnog stočarstva se ne može poboljšati kvalitet zemljišta”, rekao je Nedimović a preneo Biro za odnose s javnošću Pokrajinske vlade.

Ministar je obišao farmu „Mihalek-Pap“, koja je trenutno među najvećim proizvođačima mleka u Srbiji i rekao da rezultati rada na toj farmi predstavljaju rezultat velikog truda i rada.

“Jako je važno da imaju podršku države, kako za muzna grla, tako i za premije za mleko i sve drugo što je neophodno kada je reč o proizvodnji mleka. Kada bi država imala ovakvih 20 farmi mleka, to bi bio zaista ozbiljan posao. Za nekoliko dana mi ćemo imati otvorena neka nova tržišta, pre svega tržište Kine za mleko i mlečne prerađevine. Isto tako, od oktobra, vezano za tržište Rusije, imaćemo pravo da bez kvota izvozimo određene vrste sireva“, najavio je Nedimović.

Dodao je da je takva mogućnost uspostavljena zahvaljujući državnoj Nacionalnoj referentnoj laboratoriji za kontrolu kvaliteta mleka.

Nedimović je zajedno sa pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu Vukom Radojevićem obisao i destileriju „Braća Kravić“ u naselju Velebit u opštini Kanjiža.

Radojević je poručio da poljoprivredna gazdinstva i porodični agrobiznis predstavljaju perspektivu i dodao da je zato čvrsto opredeljenje države da ih podrži.

“Država je uspešno obavila zadatak kada ih ojača, a onda već samostalno mogu da koriste evropska sredstva i druge subvencije”, rekao je Radojević.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Evro danas 117,91 dinar Evro danas 117,91 dinar

  Dinar danas ima gotovo nepromenjenu vrednosti prema evru u odnosu na petak, i zvanični srednji kurs biće 117,9120 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Mihajlović: Izgradnja Moravskog koridora može da počne na leto Mihajlović: Izgradnja Moravskog koridora može da počne na leto

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da izgradnja Moravskog koridora, "najznačajnijeg autoputa uz Koridor 10 za Srbiju", može da počne na leto.

 • Evro sutra 117,91 dinar Evro sutra 117,91 dinar

  Dinar će u utorak imati gotovo istu vrednost prema evru kao danas i zvanični srednji kurs biće 117,9125 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Evro danas 117,91 dinar Evro danas 117,91 dinar

  Dinar danas ima gotovo nepromenjenu vrednosti prema evru kao juče i zvanični srednji kurs je 117,9125 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side