14.02.2019 Frankfurt

Nemačka umalo izbegla recesiju

Nemačka umalo izbegla recesiju Foto: Beta/AP/Michael Probst
Nemačka je u četvrtom tromesečju umalo izbegla ulazak u recesiju pošto je imala nulti rast usled slabog doprinosa spoljne trgovine.


Podaci koje je danas objavila nemačka statistička služba lošiji su od očekivanja pošto su analitičari predviđali rast od 0,1 odsto. Novi podaci iz Nemačke pri tom su još jedan negativan pokazatelj u evrozoni, naveo je Asošiejtid pres.

Loši podaci za poslednja tri meseca prošle godine usledili su posle pada od 0,2 odsto u trećem tromesečju, čime je, ipak, izbegnut ulazak u recesiju koja je definisana kao dva uzastopna kvartala s negativnim rastom.

Potrošnja kompanija na mašine i opremu kao i građevinski sektor održali su nemačku privredu na nultom rastu.

Usporavanje globalne trgovine zbog tenzija između SAD i Kine su usporile i izvoznu orijentisanu Nemačku. Prošlogodišnji rast je takođe pogođen problemima u autoindustriji pošto su proizvođači vozila suočeni s novim testovima izduvnih gasova, dok je nizak vodostaj Rajne omeo trgovinu.

Zbog usporenja u prošloj godini Evropska komisija je smanjila prognozirani rast Nemačke za ovu godinu na 1,1 odsto s 1,8 odsto.

Slabom završetku godine je, međutim, prethodilo solidnih prvih šest meseci, pa je privredni rast Nemačke bio 1,5 odsto. U četvrtom tromesečju godišnji rast je pao na 0,6 odsto, dok je u trećem bio 1,2 a u drugom dva odsto.

Poslednji nepovoljni podaci u evrozoni podgrejali su spekulacije da bi Evropska centralna banka mogla da pomeri datum podizanja referentnih kamata. Banka je saopštila da će podići kamate s rekordno niskog nivoa tokom leta, mada analitičari sada procenjuju da bi to moglo da se pomeri ako se nastave znaci slabosti.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Merkel: Neophodni radnici iz zemalja van EU Merkel: Neophodni radnici iz zemalja van EU

    Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da njena zemlja želi da reši nedostatak stručnjaka pružanjem dobre obuke za što veći broj ljudi i da želi da zaposli kvalifikovane ljude iz drugih zemalja Evropske unije i van nje.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side