25.02.2019 Kragujevac

Nenezić: Socijalni dijalog potreban u svakoj opštini i gradu u Srbiji

Nenezić: Socijalni dijalog potreban u svakoj opštini i gradu u Srbiji Foto: PrtScn
Predsedavajući Socijalno-ekonomskog saveta Srbije (SES) Miloš Nenezić rekao je da to telo podržava da se kroz dijalog na lokalnom nivou preventivno rešavaju problemi i unapređuje privredni ambijent.

Posle sednice SES-a, održane u Kragujevcu, Nenezić je novinarima rekao da je inicijativa da se u svakom gradu i opštini u Srbiji osnuju lokalni socijalno-ekonomski saveti, kao i da se postojeći podstaknu na aktivniji rad.

"Da bi se to ostvarilo zavisi puno od poslodavaca i od sindikata, ali i od lokalne samouprave", rekao je Nenezić.

On je ocenio da kragujevački Socijalno-ekonomski savet, koji je osnovan pre deset godina, nije bio aktivan u zasedanjima, ali su socijalni partneri ipak "delovali" i vodili dijalog.

"Ovde smo naišli na spremnost poslodavaca, sindikata i lokalne samouprave da se dijalogom razreše problemi. Nažalost, ima i dosta tema koje su zaostavština prošlosti, ali kako se najavljuje razvoj Kragujevca kao snažnog industrijskog centra i novo zapošljavanje, to zahteva da uslovi privređivanja budu u okvirima optimuma za sve tri strane", rekao je Nenezić.

Dodao je da je cilj opšta dobrobit za sve građane Kragujevca.

Predsednik UGS "Nezavisnost" Zoran Stojiljković je naveo da za kontinuirani rad lokalnog socijalno-ekonomskog saveta "vlast mora da garantuje ozbiljne pretpostavke - kadrovske, prostorne i finansijske, kao i da njegov rad mora da bude vidljiviji u medijima".

On je ocenio da se od gradske vlasti očekuje i da se uključi u dijalog i kada se rešavaju problemi u velikim sistemima na nivou države u javnom sektoru kao i u velikim privatizovanim firmama kao što je "Fijat Krajsler automobili Srbija".

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić je pružio uveravanja da će u narednom periodu lokalni Savet intenzivnije raditi.

On je, kako je rekao, iskoristio priliku da ukaže i na probleme koje ima lokalna samouprava kao poslodavac, i da bi trebalo razmisliti o "pravom trenutku" ukidanja zabrane zapošljavanja u javnom sektoru i mogućnosti uvećanja zarada jer se "osipa", pre svega komunalni sektor i ostaje bez stručne radne snage.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović je rekao da su na današnjoj sednici SES-a ponovo kao tema stavljeni na dnevni red kazneni poeni za svaki mesec za one koji odu u penziju pre nego napune 65 godina života.

"Oko 23.000 penzionera se sada nalazi pod tim kaznenim poenima i to ugrožava njihovu egzistenciju, a radi se o ljudima koji su radili 40 godina i koji su uglavnom bili proglašeni za tehnološki višak i morali ranije da odu u penziju i primanja su im godišnje manja za oko dve i po penzije", rekao je Orbović.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side