Neoprezna izjava iz ECB oborila evro prema dolaru
20.05.2015 Beograd

Neoprezna izjava iz ECB oborila evro prema dolaru

Neoprezna izjava iz ECB oborila evro prema dolaru Foto: Freeimages
Uzrok pada evra od 0,4 odsto prema dolaru, početkom nedelje, jeste vest iz Evropske centralne banke (ECB) da planira da poveća nivo likvidnosti većom kupovinom obveznica tokom maja i juna, izjavila je danas Tanjugu senior ekspert FX Lidera Ana Mihajlović.

"Zanimljivo je što je ova vest procurela. Tačnije, francuski ekonomista, koji je član Upravnog odbora ECB, u jednom komentaru je ovo najavio na završnoj večeri kongresa kome su prisustovali predstavnici najvećih centralnih banaka, ali i hedž fondova i nekih od komercijalnih banaka", rekla je ona.

Mihajlović je dodala da je i u "završnoj reči on to napomenuo, što su učesnici kongresa iskoristili tokom noći, a tržište je odreagovalo na tu vest pre nego što je ona zvanično bila objavljena tokom jutra". 

Na pitanje da li se očekuju neka bitnija pomeranja na svetskom deviznom tržištu, Mihajlović je odgovorila da ne treba očekivati neka značajnija pomeranja odnosa kurseva evra i dolara, koji će biti i dalje u silaznom trendu. 

"To je osnovni cilj ECB, da oslabi zajedničku valutu, kako bi prosto svoju robu napravila konkurentnijom na spoljnom tržištu. Tako da se očekuje, da će ovaj trend biti nastavljen", ocenila je Mihalović.

Komentarišući cenu nafte na svetskom tržištu, Mihajlović je rekla da će cena "crnog zlata" neko vreme ostati u blizini 60 dolara po barelu, jer na cenu nafte još uvek dominantan uticaj ima odnos ponude i tražnje.

Međutim, u Americi se u poslednje dve nedelje zalihe nafte polako smanjuju, ali ne zbog povećanja tražnje, već zbog smanjenja proizvodnje, naročito iz uljnih škriljaca, kazala je ona i napomenula da pri ceni ispod 50 dolara po barelu, eksploatacija iz naftnih škriljaca nije isplativa, pa se zato proizvodnja smanjila i samim tim pale su i zalihe.

Proizvodnja sirove nafte u svetu je smanjena, ali globalna tražnja nije povećana, tako da se ne očekuje neki značajniji rast cene, ocenila je Mihajlović i dodala da ratni sukobi na Bliskom istoku nemaju uticaja na svetsku cenu nafte, jer naftne bušotine i polja nisu ugrožena, a tržiste se jednostavno naviklo na tu situaciju.

Na drugoj strani, oporavak ekonomije Kine je usporen u poslednje vreme i negde je pao na najniži nivo u poslednjih sedam godina, tako da se situacija u najvećoj ekonomiji na svetu, itekako odražava na globalnu tražnju nafte. 

Na cenu nafte uticaj ima i stav Saudijske Arabije da ne menja proizvodnu kvotu, koja je na rekordnom nivou, i to svoje uporište najverovatnije braniće i u junu na sastanku OPEK-a na kome će se odlučivati o proizvodnim kvotama. 

"Onog momenta kada cena nafte pređe 60 dolara po barelu, ponovo će se aktivirati proizvođači nafte iz uljanih škrilajca, što će ponovo povećati ponudu, i samim tim oboriti cenu. Tako da nije isključeno da će u nekom dužem periodu, cena nafte itekako biti ispod 100 dolara po barelu", zaključila je Mihajlović.

autor: AP izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side