17.01.2019 Bepgrad

NIN: U budžetu za 2018. godinu 33 miliona evra izdvojeno za otkup zemljišta za Beograd na vodi

NIN: U budžetu za 2018. godinu 33 miliona evra izdvojeno za otkup zemljišta za Beograd na vodi Foto: pixabay
Država Srbija je u budžetu za prošlu godinu izdvojila 3,9 milijardi dinara ili skoro 33 miliona evra za otkup zemljišta i nekretnina kako bi mogao da se realizuje Beograd na vodi, navodi se u današnjem broju nedeljnika NIN.

"Ono što se do sada samo sumnjalo, da država parama svih poreskih obveznika kupuje privatne firme, a zatim njihovu nepokretnu imovinu bez naknade ustupa kako bi se širio projekat Beograd na vodi potvrdio je u dopisu NIN-u Sekretarijat za imovinske i pravne poslove gradske uprave Beograda", piše nedeljnik.

Taj sekretarijat je, kako je navedeno, potvrdio sumnju tek pošto je NIN zatražio pravo na informaciju po osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

NIN piše da je u novembru prošle godine iz više nezavisnih izvora saznao da je za eksproprijaciju nepokretne imovine firme Eurosalon ril estejt u Bulevaru Vojvode Mišića 12, pored Beogradskog sajma, država iz budžeta početkom avgusta prošle godine isplatila 1,9 milijardi dinara ili oko 16,25 miliona evra.

"Samo nekoliko dana kasnije država je tu imovinu bez naknade ustupila, formalno stranoj firmi, Igl hils iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja je vlasnik 68 odsto kapitala, a Srbija je uprkos tome ostala vlasnik 32 odsto", naveo je NIN.

Dodaje se da novcem u budžetu, koji je obezbeđen za eksproprijaciju nepokretnosti u "razdelu 16", raspolaže Ministarstvo finansija, a da je namenjen "realizaciji infrastrukturnih projekata od značaja za Republiku Srbiju", odnosno za "eksproprijaciju zemljišta u cilju izgradnje kapitalnih projekata".

"Obzirom da je u budžetu za prošlu godinu za eksproprijaciju zemljišta za sve kapitalne projekte u celoj državi rezervisano 12 milijardi i 91 milion dinara, to znači da je za vlast u Srbiji projekat Beograd na vodi bio značajniji od svih ostalih pojedinačno, uključujući i putne koridore 10 i 11 i brzu prugu Beograd -Budimpešta", ukazao je NIN.

Pitanje je, kako je ocenio taj nedeljnik, da li su poslanici i vlađućih i opozicionih partija uopšte znali kada su raspravljali o Zakonu o budžetu za 2018.godinu da "Program 0702-Realizacija infrastrukturnih projekta od značaja za Republiku Srbiju i "Projekt 5001-Eksproprijacija zemljišta u cilju izgradnje kapitalnih projekta" podrazumeva da će trećina biti potrošena za otkup zemljišta koje će biti poklonjeno većinskom vlasniku Beograda na vodi.

Novac iz budžeta za kupovinu zemljišta koristi se, kako piše NIN, po osnovu Zakona o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i izdavanja građevinske dozvole radi realizacije projekta Beograd na vodi.

NIN navodi da je Državno pravobranilaštvo 3. avgusta 2018. godine zatražilo od gradskog Sekretarijata za imovinske i pravne poslove da donese rešenje o eksproprijaciji poslovne zgrade od 5.800 kvadratnih metara u Bulevaru vojvode Mišića 12, gde je salon nameštaja "Houm plus", tri njegove pomoćne zgrade od kojih je jedna izgrađena bez dozvole, placa od 49 ari i još jedne zgrade.

U tom trenutku ta imovina je, kako navodi NIN, bila u vlasništvu firme Eurosalon ril estejt čiji su vlasnici po 50 odsto supružnici Branislav i Ljubica Stojaković.

"Nekoliko meseci ranije, u februaru prošle godine, kada je Ministarstvo finansija obezbedilo novac za otkup imovine i zemljišta Eurosalon ril estejt nije bio vlasnik te celokupne imovine, već je na neku imao samo pravo korišćenja jer su bile u vlasništvu države Srbije", piše NIN.

Ističe da je tada država "galantno omogućila vlasnicima Eurosalona da pravo korišćenja parcele od 49 ari pretvori u pravo svojine jer je nadležni sektor za građevinsko zemljište gradskog Sekretarijata za imovinske i pravne poslove 31. maja doneo rešenje kojim pravo korišćenja pretvara u pravo svojine, pa je ispalo da je država prvo ustupila zemljište na korišćenje, a potom otkupila".

Firmu Houm plus bračni par Stojaković kupio je, piše nedejnik, u januaru 2017. godine, godinu i po dana pre nego što će je država ekspropriisati, a do tada se vodila na dve kiparske firme, Blesington holding limited i Stretford servis limited koja i danas ima 15 odsto vlasništva u Houm plusu, dok se ostatak vodi na firmu Eurosalon ritejl Branislava i Lubice Stojaković, a sediše tih firmi je na Andrićevom vencu, pored predsedništva Srbije.

"Pre nego što je poklonila imovinu Eurosalon ril estejtu država je Beogradu na vodi poklonila ili obećala i prostor Fabrike hartije Milan Vapa- Jugošped, glavnu železničku stanicu, prodajni salon Simpa, zgradu Pošte u Savskoj ulici, zgradu Geozavoda, hotel Bristol i 16 objekta u Savamali", navodi NIN.

U verziji na engleskom jeziku, jedinoj važećoj, ugovora o zajedničkom ulaganju navodi se, kako piše taj nedeljnik, da će Beogradu na vodi biti ustupljene na upravljanje 23 zgrade ukupne površine oko 30.000 kvadratnih metara, da je Srbija obećala da će o svom trošku izgraditii infrastrukturu, izmestiti autobusku stanicu i stari Savski most.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Georgijeva: Američko-kinesko trgovinsko primirje nedovoljno Georgijeva: Američko-kinesko trgovinsko primirje nedovoljno

  Trgovinsko primirje između Vašingtona i Pekinga je "dobra vest" ali to nije dovoljno, upozorila je danas generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva i izvršila pritisak na dve zemlje da dođu do trajnog rešenja da bi očuvali svetski rast.

 • Evro danas 117,55 dinara Evro danas 117,55 dinara

  Dinaru će danas neznatno opasti vrednost prema evru i zvanični srednji kurs je 117,5563 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

 • Funta porasla posle saopštenja da je postignut dogovor o Bregzitu Funta porasla posle saopštenja da je postignut dogovor o Bregzitu

  Britanska funta porasla je danas u odnosu na dolar i evro posle saopštenja da je ostvaren dogovor o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije.

 • APR: Delta holding s 57 firmi najveća ekonomska celina u Srbiji APR: Delta holding s 57 firmi najveća ekonomska celina u Srbiji

  Delta holding je najveća grupacija, odnosno ekonomska celina u Srbiji, prema broju povezanih pravnih lica, koju čine 57 firmi, od kojih je 17 poslovalo u inostranstvu, objavljeno je danas u Godišnjem izveštaju o poslovanju ekonomskih celina u privredi u 2018. godini, koji je sačinila Agencija za privredne registre (APR).

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side