Novosti: Prodaja južnog voća veća do 30 odsto
27.03.2020 Beograd

Novosti: Prodaja južnog voća veća do 30 odsto

Novosti: Prodaja južnog voća veća do 30 odsto Foto: Pixabay
Potražnja za južnim voćem u Srbiji povećana je poslednjih dana od 20 do 30 odsto u odnosu na prošlu godinu, pišu "Večernje novosti".

Najviše se kupuje limun, i u trgovinama i na pijacama, a na beogradskoj "Veletržnici" razgrabi se u ranim jutarnjim satima.

Limun je juče na toj kvantaškoj pijaci koštao od 160 do 200 dinara.

"Sada nam taj citrus stiže iz Turske i Španije, a sezona u Grčkoj je završena. Potrošači treba da računaju da od maja kreće uvoz limuna iz Afrike i Argentine, i njegova cena će, kao i svake godine, biti viša, oko 300 dinara", pišu današnje "Novosti".

Navodi se da su građani zabrinuti da bi moglo da dođe do značajanih problema u lancu snabdevanja južnim voćem zbog pandemije virusa korona, koja dovodi do zatvaranja granica i luka, što bi otežalo dopremanje tih proizvoda.

Iz trgovinskih lanaca poručuju da nema nikakvih problema sa snabdevanjem južnim voćem, da robu redovno dobijaju od distributera i da se cene neće menjati.

"Situacija sa transportom robe je znatno poboljšana", rekla je za "Novosti" Aleksandar Bogunović iz Privredne komore Srbije i istakla da su prošle sedmice zadržavanja bila duža od 10 sati, ali je to sada  smanjeno i pojedinih dana nema čekanja. 

Kako "Novosti" saznaju od trgovaca, cena transporta robe iz Turske je skočila na 5.500 evra po kamionu, a ranije je bila od 2.500 do 2.800 evra.

Proizvode iz Turske sada uglavnom dopremaju vozači iz Srbije koji preuzimaju robu na granici sa tom zemljom, što povećava troškove transporta koji se sada plaća u oba pravca.

Više od 286.000 tona voća uvezeno je u Srbiju prošle godine. Najviše je u uvezeno iz Turske, u vrednosti 32,8 miliona evra, a sledi Grčka sa 24,4 miliona i Ekvador sa 14, 6 miliona evra.

Najviše je uvezeno banana, 77.867 tona, u vrednosti od 50,7 miliona evra, dok je na drugom mestu bio limun u količini od 23.843 tone koje su koštale 19,1 milion evra. U Srbiju je stiglo 32.000 tona pomorandži i 4.434 tone kivija, pišu "Novosti".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
 • Vučić: Planirana rekonstrukcija više putnih pravaca na području Pazara Vučić: Planirana rekonstrukcija više putnih pravaca na području Pazara

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u planu izgradnja ili rekonstrukcija više putnih pravaca na širem području Novog Pazara, od čega je samo za rekonstrukciju puta između Raške i Novog Pazara ovojeno oko 12 miliona evra.

 • MAT: Pad industrijske proizodnje u aprilu 16,6 odsto MAT: Pad industrijske proizodnje u aprilu 16,6 odsto

  Industrijska proizvodnja, spoljnotrgovinska razmena i unutrašnja potrošnja u Srbiji u aprilu ove godine su usled pandemije Kovid 19 bili u osetnom na tekućem i međugodišnjem padu, u zastoju je saobraćaj, kao i turizam i ugostiteljske usluge, a oporavak industrijske proizvodnje u maju će biti samo delimičan, ukazali su autori ekonomskog biltena "Makroekonomske analize i trendovi" (MAT).

 • Keserović: Srbija može da očekuje 650 miliona dolara od izvoza voća ove godine Keserović: Srbija može da očekuje 650 miliona dolara od izvoza voća ove godine

  Srbija bi ove godine od izvoza voća mogla da ostvari devizni priliv od oko 650 miliona dolara, uprkos tome što će rod biti manji oko pet odsto nego prošle godine, rekao je danas stručnjak za vočarstvo Zoran Keserović, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

 • Viz er ponovo leti iz Niša do Beča Viz er ponovo leti iz Niša do Beča

  Mađarska avio-kompanija "Viz er" obnovila je danas letove sa niškog aerodroma do Beča, obavljeno je na njihovom sajtu.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side