09.07.2019 Novi Pazar

NP: Četvrtina budžeta otišla na plate, ni dinar u uređenje reka i zaštitu od požara

NP: Četvrtina budžeta otišla na plate, ni dinar u uređenje reka i zaštitu od požara Foto: prtscr ytb
Gotovo četvrtina budžeta Novog Pazara za 2018. godinu, oko 668 miliona dinara, utrošena je na plate i doprinose zaposlenih u lokalnoj samoupravi, dok je za izgradnju infrastrukture utrošeno upola manje (292 miliona), pokazuje završni račun budžeta.

Treće na listi rashoda je finansiranje rada Predškolske ustanove "Mladost" koja je iz gradske kase dobila 252 miliona dinara, a slede izdvajanja za obrazovanje (244,5 miliona), sport (170 miliona) i kulturu i informisanje (156 miliona).

Najviše novca namenjenog obrazovanju dobile su osnovne škole "Bratstvo" (blizu 28 miliona dinara, 99 odsto planiranih sredstava) i "Vuk Karadžić" (27,2 miliona dinara, 97 odsto obećanog novca).

Izvršenje budžeta za srednje škole je bilo iznad 90 odsto, a najviše je izdvojeno za Školu za dizajn – 17,8 miliona dinara.

Najmanje novca dobila je Osnovna škola "Đura Jakšić" u Trnavi - 3,7 miliona dinara, što je tek dve trećine planiranih prihoda iz gradske kase.

Bitne stavke među rashodima bile su i izdvajanja za održavanje javne higijene (138 miliona dinara), rasvetu (125 miliona dinara) i otplatu duga (70 miliona dinara).

Među programima za koje lokalna samouprava Novog Pazara prošle godine nije utrošila ni dinar su uređenje rečnih korita i protivpožarna zaštita, mobilni protivpoplavni sistemi, akcioni plan za bezbednost grada i podrška osobama sa invaliditetom.

Na uređenju rečnih korita prethodnih godina je rađeno, ali sredstvima iz kredita koji su "Srbijavode" uzeli kod Svetske banke.

Niska stopa izvršenja budžeta bila je i za izgradnju kanalizacione mreže u šta je utrošeno šest od planiranih 20 miliona dinara, odnosno manje od trećine.

Gradska kasa Novog Pazara u 2018. godini najviše se napunila transferima sa republičkog nivoa koji su iznosili 816 miliona dinara (gotovo trećina svih prihoda) i bili su za 120 miliona dinara veći nego što je planirano budžetom.

Iako se od poreza na dohodak slilo 100 miliona dinara manje od planiranog, sa 702 miliona dinara to je drugi najveći izvor prihoda lokalne samouprave, dok je na trećem mestu porez na imovinu sa 351 milion dinara.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Mali: Povećanje penzija verovatno ne manje od pet procenata Mali: Povećanje penzija verovatno ne manje od pet procenata

  Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da povećanje penzija naredne godine, koje će se računati prema novoj metodologiji, verovatno neće biti manje od pet procenata.

 • Čadež: Evrokomora poslovnu zajednicu Zapadnog Balkana vidi kao deo evropske privrede Čadež: Evrokomora poslovnu zajednicu Zapadnog Balkana vidi kao deo evropske privrede

  Oko 20 miliona kompanija, okupljenih u komorama, članicama Evrokomore, poslovnu zajednicu Zapadnog Balkana već vide kao deo evropske privrede i žele da ekonomije Zapadnog Balkana što pre i formalno postanu deo EU", rekao je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež, saopštila je danas PKS.

 • MMF: Srbija kasni u reformi sistema plata, ali ekonomski rezultati dobri MMF: Srbija kasni u reformi sistema plata, ali ekonomski rezultati dobri

  Ekonomski rezultati Srbije su i dalje veoma dobri, uz pad nezaposlenosti na rekordno niski nivo, relaksirana monetarna politika je ispravna, dok se očekuje rast od 3,5 odsto ove i od četiri odsto 2020. godine, izjavio je danas šef tima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Jan Kes Martejn na kraju dvonedeljne posete Srbiji.

 • Evro danas 117,49 dinara Evro danas 117,49 dinara

  Dinar je danas neznatno promenio vrednost prema evru i zvanični srednji kurs je 117,4946 dinara za jedan evro, što je naviša vrednost domaće valute prema evru od početka godine, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side