24.11.2013 Beograd

Objedinjena uplata poreza od 2014.

Objedinjena uplata poreza od 2014.
Direktor Poreske uprave Ivan Simič izjavio je da će objedinjena uplata poreza i doprinosa na jedan račun početi od 1. januara iduće godine.

Simič u intervjjuu za Tanjug rekao da odlaganja neće biti.

"Bilo je više nego dovoljno vremena da se svi pripreme za ovu promenu", naglasio je on i dodao da ako neko bude imao poteškoća, može plate za decembar da isplati do kraja godine na stari način i onda će imati dovoljno vremena da se pripremi do februara, kada se bude isplaćivala januarska plata.

On je naveo da su se neki proizvođači softvera žalili da imaju premalo vremena da naprave softer za računovodstvene agencije i naglasio da sa tim ne može da se složi. 

"Mi smo u septembru stavili na sajt Poreske uprave strukturu tog programa, i bilo je više nego dovoljno vremena", naveo je on i dodao da je organizovano nekoliko sastanaka sa proizvođačima softvera, što u prošlosti nije bio slučaj, da se održavaju redovni sastanci i seminari sa računovođama. 

"Radimo na edukaciji, i niko nam ne može ništa prebaciti. To što su možda neki navikli da se sve u zadnjem trenutku odlaže, tome neće sada biti mesta", rekao je Simič. 

Objedinjena uplata će omogućiti, pre svega, brži način rada u Poreskoj upravi jer, kako kaže, oko 500 ljudi neće više fizički unositi podatke iz prijava, jer one neće biti u papiru već u elektronskom obliku. 

Tih 500 ljudi, naglasio je, neće izgubiti posao. Dvesta njih će raditi kao neka vrsta terenske kontrole, pošto će kontrolisati radnje po Srbiji - ko izdaje, ko ne izdaje račune, ko radi na crno. Ostalih 300 trebalo bi da bude prekvalifikovano u kancelarijsku kontrolu, da mogu preko kompjutera da prate ko predaje obračune pravovremeno, ko plaća doprinose i drugo, što danas nije slučaj. 

"Već sam rekao da i pri reorganizaciji Poreske uprave niko neće da izgubi posao, a starosna struktura zaposlenih je takva da puno njih ima više od 50 godina, mnogi odlaze u penziju, i želimo sve one koji su vredni da zadržimo", rekao je Simič. 

Poreska uprava sada ima 58 filijala i 95 ekspozitura, a cilj je da u prvoj fazi, odnosno do Nove godine, broj filijala bude smanjen na 25, a sve ostale biće ekspoziture, napomenuo je on. 

"Radi se o tome da udružujemo određene filijale u onu koja je najveća. U Beogradu sada imamo filijale Stari grad, Palilula, Vračar, Zvezdara, i Savski venac, koje ćemo da udružimo u filijalu Beograd-centar", naveo je Simič. 

Dosadašnje filijale će ostati na istim lokacijama, kao i svi zaposleni, a reorganizacija se pravi kako bi se uspostavila direktna komunikacije između centrale i filijala. 

"Želim da jednom mesečno dođe svih 25 direktora u centralu na sastanak u Beograd, da vidimo koji su plan ispunili, koliko rade, da li imaju neke poteškoće. Oni će posle da odgovaraju na području svoje filijale za rad svojih ekspozitura", objasnio je Simič. 

Kako je naveo, ukinuće se regionalni centri, kao i odeljenja od nove godine, i postojaće samo tri nivoa organizacije - centrala, filijale i ekspozitura. 

Povodom najavljenog povećanja poreskih prihoda od suzbijanja "sive ekonomije" od milijardu evra, Simič je rekao da to jeste cilj, ali da će verovatno biti nešto manje od toga. 

"Ako neko mora da izdaje račune, onda više nema toliko manevarskog prostora da može nekoga da plati gotovim novcem. On će morati da poveća njegovu bruto platu, znači, dobijamo više od doprinosa, poreza na dohodak građana. Mi želimo da jednostavno te ljude nekako stavimo u ritam izdavanja računa i postovanje propisa", istakao je on. 

"Takođe, kada budu uvedene onlajn fiskalne kase, imaćemo u centrali Poreske uprave posebno odeljenje koje će da prati izdavanje fiskalnih računa. Ako vidimo da neko ceo dan nije izdao račun, mi ćemo u kontroli samo njega da gledamo, a ne kao što se danas dešava, da obilazimo sve radnje i one koje izdaju račune i one koje ne izdaju", naveo je Simič.

autor: VM izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Skraćeno radno vreme doživljava "bum" u Belgiji Skraćeno radno vreme doživljava "bum" u Belgiji

  Počev od 2004. godine do danas, broj zaposlenih po ugovoru o skraćenom radnom vremenu u Belgiji je porastao 35 odsto, dok je broj onih koji su se zaposlili s punim radnim vremenom veći svega 3,0 odsto, pokazuje studija belgijskog nezavisnog sindikata (SNI).

 • Poslovni forum o podršci razvoju domaće proizvodnje Poslovni forum o podršci razvoju domaće proizvodnje

  Poslovni forum na kome će se predstaviti institucionalni instrumenti finansijske i nefinansijske podrške kojima Vlada Srbije podržava razvoj domaće proizvodnje u pravcu povećavanja zapošljavanja i izvoza biće danas održan u Privrednoj komori Srbije.

 • Sloga: Od veće cene rada nema ni za litar mleka dnevno Sloga: Od veće cene rada nema ni za litar mleka dnevno

  Minimalna cena rada, koja je danas uvećana za 5,2 odsto, za javnost je statistika, a za poslodavce još jedan poklon Vlade Srbije, ocena je Udruženih sindikata Srbije 'Sloga'.

 • Svetska banka danas o unapređenju srpske privrede Svetska banka danas o unapređenju srpske privrede

  Svetska banka predstaviće danas u Beogradu novi izveštaj pod nazivom "Kako do stabilnije srpske privrede: unapređenje konkurentnosti, jačanje privatnog sektora i otvaranje novih radnih mesta".

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Biznis plus
Fonet web tv Tanjug
Android NM