05.03.2012 Beograd

Oko 90 odsto evropske proizvodnje litijuma iz Srbije

Oko 90 odsto evropske proizvodnje litijuma iz Srbije
Srbija bi do 2020. godine trebalo da proizvodi oko 90 odsto evropske i oko 10 odsto svetske proizvodnje litijuma.

Očekuje se da će otvaranje rudnika jadarita, iz koga se dobija litijum, u jadarskom basenu kod Loznice imati veliki značaj za razvoj Srbije, jednak onom koji je pre 100 godina za našu zemlju imalo otvaranje rudnika u Boru, ocenio je savetnik u ministarstvu rudarstva Dušan Sajić, učestvujući u radu Odbora Skupštine, koji je usvojio Strategiju upravljanja mineralnim resursima Srbije do 2030. godine.

Procenjeno je da bi taj rudnik mogao biti otvoren 2014. godine, a do kraja 2013. ćemo imati zaokružena istraživanja koja sprovodi jedna od najvećih svetskih kompanija u rudarstvu australijska firma „Rio Tinto“, rekao je Sajić i naveo da je procenjeno da Jadarski basen sadrži oko 220 miliona tona rude jadarit.

Podstaknute dobrim rezultatom istraživanja u jadarskom basenu i druge kompanije istražuju litijum u Srbiji, na oko 15 istražnih polja u centralnom i istočnom delu zemlje i već imamo naznake da na još jednom istražnom polju u blizini Mionice i Valjeva može da se pronađe sličan mineral kao u jadarskom basenu, dodao je Sajić.

Istakavši da je na tom poslu moguće zaposliti veliki broj ljudi, on je napomenuo da se iz jadarita može dobiti litijum-karbonat, borna kiselina i natrijum sulfat, iz kojih se proizvode litijumske baterije za mobilne telefone, kompjutere i automobile na hibridni i električni pogon.

Sajić je ukazao i da prema najnovijim istraživanjima Srbija ima značajne rezerve zlata, što je pokazalo istraživanje kanadske kompanije "Avala Risorsis" u istočnoj Srbiji u koje je do sada uloženo oko 20 miliona evra.

Prema njegovim rečima, u Srbiji trenutno ima oko 100 istražnih polja za sve vrste mineralnih sirovina.

Predstavljajući Strategiju upravljanja mineralnim resursima Srbije do 2030. godine, profesor Rudarsko-geološkog fakulteta Vladimir Pavlović je ponovio da bi u oblasti rudarstva do 2020. godine trebalo da bude uloženo oko tri milijarde evra i otvoreno nekoliko desetina hiljada novih radnih mesta.

Planirano je da Srbija do 2030. godine postane regionalni lider u rudarstvu i da taj sektor do 2020. učestvuje sa oko pet odsto u ukupnom BDP-u zemlje u odnosu na sadašnjih dva odsto, kazao je on i naveo da je plan i da godišnji prihod od rudarstva do 2020. godine iznosi oko četiti milijarde evra.

Pavlović je rekao da je predviđeno da u otvaranje novih kopova uglja bude uloženo oko 1,4 milijarde evra, u eksploataciju uljnih škriljaca, ukoliko se utvrdi ekonomska isplativost tog projekta, oko milijardu evra, a osim otvaranja rudnika litijuma, planirana je izgradnja novog rudnika uglja u Štavlju i nastavak ulaganje u geološka istraživanja.

Srbija će ubuduće značajniju pažnju posvetiti istraživanju i eksploataciji mineralnih resursa, nafte, gasa, bakra, cinka, nikla, uglja čije su rezerve dovoljne Srbiji za ceo ovaj vek, zaključio je Pavlović. 

autor: AS izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vučić: EU u razvoj istočne Srbije ulaže 16,5 miliona evra Vučić: EU u razvoj istočne Srbije ulaže 16,5 miliona evra

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da Evropska unija ulaže veliku sumu novca, 16,5 miliona evra, u razvoj istočne Srbije i da će se iz republičkog budžeta obezbediti još više novca da bi se izgradila putna infrastruktura u tom delu zemlje.

 • U Beogradu otvoren Međunarodni sajam turizma U Beogradu otvoren Međunarodni sajam turizma

  Na Beogradskom sajmu danas je otvoren 42. Međunarodni sajam turizma i tri srodne izložbe na kojima će do nedelje, 23. februara, učestvovati više od 900 izlagača iz 40 zemalja.

 • Evro danas 117,55 dinara Evro danas 117,55 dinara

  Dinar je danas neznatno promenio vrednost prema evru i zvanični srednji kurs danas je 117,5559 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

 • Mali: Za podsticaj rasta preduzetništva 43 miliona evra Mali: Za podsticaj rasta preduzetništva 43 miliona evra

  Ministar finansija Siniša Mali predstavio je poslanicima nekoliko sporazuma, kojima je predviđeno podsticanje rasta preduzetništva, unapređenje poslovanja domaćih preduzeća, posebno izvoza, kao i izgradnja toplovoda Obrenovac - Novi Beograd.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side