16.10.2017 Beograd

Orbović traži ukidanje kaznenih poena za prevremenu starosnu penziju

Orbović traži ukidanje kaznenih poena za prevremenu starosnu penziju Foto: Medija centar Beograd
Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović zatražio je danas od premijerke Ane Brnabić da ukine kaznene poene za odlazak u prevremenu starosnu penziju.

Orbović je u pismu upućenom premijerki naveo da je izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju iz 2014. godine dodatno pogoršan položaj penzionera jer je predviđeno da se iznos prevremene starosne penzije određuje na isti način kao i starosna penzija, s tim što se ona trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih 65 godina života.

Sindikat je podsetio da je vladinom Socijalno-ekonomskom savetu uputio inicijativu za trajno ukidanje kaznenih poena u slučaju prevremene starosne penzije, odnosno da penzioneri kada napune 65 godina starosti primaju pun iznos stečene penzije.

"Uprkos pozitivnoj odluci Socijalno-ekonomskog saveta, ali i obećanja tadašnjeg predsednika Vlade, a sadašnjeg predsednika države Aleksandra Vučića da će ta nepravda prema najstarijim građanima biti ispravljena, do obećane izmene nije došlo, pa država i dalje svakodnevno kažnjava one koji odlaze u prevremenu starosnu penziju", navodi se u pismi Orbovića.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side