15.05.2018 Kragujevac

Oružari u Kragujevcu nastavili jednočasovni štrajk upozorenja

Oružari u Kragujevcu nastavili jednočasovni štrajk upozorenja Foto: prtscr ytb
Radnici fabrike Zastava oružje nastavili su danas jednočasovni štrajk upozorenja, na svojim radnim mestima, zbog neispunjenih zahteva koji su u januaru predočeni rukovodstvu fabrike, Ministarstvu odbrane i Vladi Srbije.

Štrajk je održan od 11.00 do 12.00.

Štrajk je bio prekinut prošle sedmice zbog organizacije protesta koji je održan ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu, pošto je po hitnom postupku usvojen Zakon o naoružanju i vojnoj opremi kojim radnici nisu zadovoljni.

Radnici koji štrajkuju traže da budu izuzeti iz solidarnog umanjenja zarada, isplatu bonusa i bolje uslove rada.

"Materijalni položaj najvećeg dela radnika je sve teži, a uslovi rada u mnogim procesima proizvodnje sve više ugrožavaju zdravlje zaposlenih. I pored zahteva sindikata, u proteklom periodu, vrlo malo se uradilo na poboljšanju i omogućavanju zdravih uslova rada koji su garantovani i poveljom Ujedinjenih nacija", navodi se u saopštenju Samostalnog sindikata fabrike Zastava oružje.

Sindikat dodaje da dok radnici obolevaju od najtežih bolesti, rukovodstvo već 10 meseci blokira rad Odbora za bezbednost i uz saglasnost inspekcijskih organa, doprinosi nerešavanju brojnih problema vezanih za uslove rada i zdravlje zaposlenih.

"Zbog brojnih spornih pitanja i ubrzane ekonomske analize koje treba da pripreme fabriku za buduću prodaju kapitala, potpuno nesaglasje radnika, rukovodstva i Nadzornog odbora zahtevaju hitnu reakciju najviših institucija sistema države Srbije", navodi se u saopštenju sindikata.

Nadzorni i izvršni odbor Zastava oružja saopštili su juče da Samostalni sindikat u tom preduzeću odbija da pregovara sa rukovodstvom, a u vezi sa zahtevima koje su naveli u odluci o stupanju u štrajk upozorenja, 14. maja i optužili sindikalce za političko delovanje koje nije u korist radnika.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side