14.05.2016 Novi Sad

Otvoren 83. poljoprivredni sajam u Novom Sadu

Otvoren 83. poljoprivredni sajam u Novom Sadu
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da je Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu ne samo mesto gde se povezuju poljoprivrednici već i mesto gde se susreću zemlje.

"O značaju Međunarodnog poljoprivrednog sajma govori činjenica da nema značajnije kompanije za proizvođnu poljoprivrednih mašina, sadnog materijala, semena, đubriva ili zaštite koja nije makar jednom nastupila na njemu", kazao je Nikolić na svečanom otvaranju 83. izdanja sajma.

Prema njegovim rečima, strateški ciljevi Srbije u oblasti poljoprivrede su u prethodnom periodu redefinisani, tako da će sprovođenje projekata dovesti do pune iskorišćenosti naših potencijala i razvoja cele Srbije.

Zemlja partner na ovogodišnjem Sajmu je Italija, a ambasador te zemlje u Srbiji Đuzepe Manco rekao je tim povodom da je Italija najveći ekonomski partner Srbije u automobilskoj i tekstilnoj industriji, kao i u osiguravajućem sektoru.

"Poljoprivreda ima posebno mesto u našim odnosima. Što se tiče agro-industrije, u 2015. godini izvoz je dostigao 37 milijardi evra, a radimo na tome da do 2020. ta cifra dostigne 50 milijardi", kazao je Manco.

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković rekla je da je poljoprivreda jedan od najvažnijih sektora za Srbiju, jer učestvuje sa oko 10 odsto u BDP-u, sa oko 20 odsto u ukupnoj zaradi, u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivredni prehrambeni proizvodi učestvuju sa oko 21, a u uvozu sa osam odsto.

"Srpska poljoprivreda u poslednjoj deceniji konstantno beleži suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni, uključujući i zahtevna tržišta EU, Rusije i zemalja Cefte. Prošle godine zabeležen je najveći izvoz i suficit u razmeni ovih proizvoda vredan 1,25 milijardi evra", kazala je ministarka.

Ministar privrede Željko Sertić kazao je da Srbija može da shvati tržište zemalja Cefte kao "kvalifikacioni turnir", a u njemu je trenutno najveći izvoznik prehrambenih proizvoda među zemljama članicama.

"Ovaj rezultat je još impresivniji ako uzmemo u obzir činjenicu da je u region Cefte izvezeno 50 odsto naših proizvoda. Naše kompanije i izvoznici su već uveliko spremni za velika i zahtevna tržišta", dodao je Sertić.

On je najavio i nove investicije u ovoj oblasti, a među investitorima je nabrojao firme kao što su Ferero, Tenis i Indo Food.

Generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković izjavio je da je ovogodišnji 83. Međunarodni poljoprivredni sajam za deset odsto i po obimu, i po finansijskim efektima jači nego prethodne godine.

Jedna od najznačajnijih segmenata sajma je izložba mehanizacije, gde se očekuje predstavljanje 1.500 mašina, pojačanje programa u oblasti stočarstva kroz Nacionalnu izložbu stoke u kojoj će učestvovati 1.300 autohtonih grla iz Srbije, kao i predstavljanje kineskih poljoprivrednih potencijala kroz izložbu "Premium Brands from China".

Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu održava se od 14. do 20. maja, a u okviru njega biće organizovana i izložba konja, porodični dan, seminari i biznis sastanci, a banke i osugaravajuće kompanije ponudiće i povoljne bankarske i osiguravajuće usluge za poljoprivrednike.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side