13.12.2018 Beograd

Otvoren Sajam privrede i preduzetništva Ekspo Niš 2018

Otvoren Sajam privrede i preduzetništva Ekspo Niš 2018 Foto: pixabay
Sajam privrede i preduzetništva "Ekspo Niš 2018" pod sloganom "Pre(d)uzmi svoju budućnost" otvoren je danas u hali "Čair" u Nišu.

Proizvode i usluge predstavile su firme sa juga Srbije, a u Niš sa svojim proizvodnim programom stigli su i gosti iz Osečine i Inđije.

Predsednik Organizacionog odbora Sajma i Gradske opštine Pantelej Bratimir Vasiljević kazao je da se u okviru Sajma održava i velika konferencija "Potrebe privrede za kadrovima i primena Zakona o dualnom obrazovanju".

"Danas se ovde susreću privreda, školstvo i zakonodavstvo, tri ključna skupa za uspostavljanje sistema dualnog obrazovanja koja konačno treba da doprinesu bržem zapošljavanju i oživljavanju naše privrede", rekao je Vasiljević.

Putem video bima učesnicima konferencije posle svečanog otvaranja obratio se i predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež koji je rekao da PKS već tri-četiri godine intenzivno radi na uvođenju dualnog obrazovanja u srednje stručne škole.

"Proteklih pet godina broj učenika uvećan je za deset puta – sa 400 na 4.500, broj škola pet puta – sa 16 na 80, a broj kompanija 15 puta – sa 40 na 600. Iako su samo dve generacije učenika u različitim pilot projektima završile ovaj vid školovanja u dualnom obrazovanju u srednjim stručnim školama, 85 odsto odmah se zaposlilo u kompanijama gde su i učili svoj posao", rekao je Čadež.

Projekat uvođenja dualnog obrazovanja u obrazovni sistem Srbije sprovodi se uz finansijsku podršku Austrijske razvojne agencije od 1,6 miliona evra i ekspertsku podršku Austrijske privredne komore.

Sajam privrede i preduzetništva u Nišu se završava sutra, 14. decembra, razgovorima privrednika B2B, Sajmom zapošljavanja i svečanom dodelom priznanja najboljim učesnicima.

Organizator sajma je Gradske opštine Pantelej, pod pokroviteljstvom Grada Niša, a uz podršku Privredne komore Srbije i Austrijske privredne komore.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side