Piter Til: Vreme Epla je prošlo
17.01.2017 Beograd

Piter Til: Vreme Epla je prošlo

Piter Til: Vreme Epla je prošlo Foto: Pixabay
Jedan od najpoznatijih investitora Silicijumske doline smatra da je vreme Applea prošlo, dok profesor sa Stenforda kaže kako je Apple, kada su u pitanju inovacije – "gotov".

Apple je u prošloj godini po prvi put od predstavljanja iPhonea zabeležio smanjenje prodaje telefona i nisu ostvarili očekivane prodajne planove, pa se sve više analitičara pita kakva je budućnost ove kompanije i mogu li zadržati dosadašnji rast.

U nedavnom intervjuu za The New York Times, jedan od najpoznatijih investitora iz Silicijimske doline, Piter Til, rekao je da se "vreme Applea završilo". 'Znamo kako izgleda pametan telefon i šta radi.

"To nije krivica Tima Kuka, ali jednostavno to više nije područje gde će biti novih inovacija", dodao je Til, a s njim se slaže i profesor sa Stanforda Stiv Blenk, koji je za SF Chronicle rekao da je Apple, ako ćemo gledati inovacije, "gotov".

Naravno, Apple će i dalje zarađivati veliki novac od prodaje svojih uređaja, ponajviše iPhonea, pa ne treba zaboraviti da je i dalje reč o najvrednijoj kompaniji na svetu, koja će i ove godine "okrenuti" milijarde dolara.

Ipak, trenutno nema na vidiku proizvoda poput iPoda, iPhonea i iPada koji pokrenuli tržišta glazbenih playera, telefona i tableta, a pokazalo se da, barem trenutno, ne mogu puno očekivati od pametnog sata.

Analitičar Abhey Lamba smatra kako je na Appleu sada veliki pritisak jer se od njih ponovno traži razvoj nekog takvog velikog uređaja koji će im doneti novu izvor zarade, ali trenutno se čini kako se samo pretvaraju u još jednu telefonsku kompaniju – koja je, treba napomenuti, iznimno profitabilna.

Glasine kažu da Apple trenutno radi i na pametnim naočarima s podrškom za proširenu stvarnost, ali ni ovo tržište ne donosi priliku za neki veliki rast i povećanje zarade.

Situacija za Kuka i Apple ove godine mogla bi se da se poboljša na krilima novih modela iPhonea, od kojih se očekuje rekordna prodaja, ali pitanje je što nakon toga, odnosno kakva je dugoročna budućnost ove kompanije.

autor: VV izvor: B92
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side