05.12.2018 Beograd

PKS: Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana primljen u Fond za razvoj preduzeća i inovacija

PKS: Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana primljen u Fond za razvoj preduzeća i inovacija
Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana primljen je u Luksemburgu u Savetodavnu grupu Fonda za razvoj preduzeća i inovacija (EDIF), saopštila je danas Privredna komora Srbije (PKS).

Privredu Zapadnog Balkana u Upravnom odboru tog fonda predstavljaće predsednik PKS-a Marko Čadež.

"Članstvo u Upravnom odboru omogućava nam da direktno i aktivno, u ime poslovne zajednice, učestvujemo u kreiranju proizvoda-šeme povoljnih kredita i investicija i tehničke podrške EDIF-a privrednicima Zapadnog Balkana", rekao je on.

Prema rečima Čadeža, komore regiona će tako biti na izvoru informacija o mogućnostima finansiranja privrede i moći će detaljnije i blagovremenije da upute kompanije kako da koriste sredstva EU.

"Pružena nam je i prilika da predlažemo nove aktivnosti EDIF-a, nove finansijske instrumente i vidove podrške, prema potrebama privrede, kako bi se obezbedio što bolji pristup finansijama i omogućile investicije u domaća preduzeća", kazao je Čadež.

Ocenio je da je to važno ako se uzme u obzir da preduzetnici, kao i mala i srednja preduzeća iz celog regiona, najveća razvojna ograničenja vide na polju finansiranja.

"Dalji rast zapadnobalkanskih ekonomija u najvećoj meri zavisi od toga koliko će preduzetnici moći da privuku nove, kvalitetne investicije u svoje razvojne projekte, pod što povoljnijim uslovima. A ovaj fond je upravo njima namenjen", kazao je on.

Čadež je rekao da je prijem u EDIF priznanje da je Komorski investicioni forum "reprezentativan i aktivan predstavnik poslovne zajednice Zapadnog Balkana".

Predstavnik PKS-a u Briselu Zdravko Ilić ocenio je da je Srbija uložila velike napore da sredstva EU u što većoj meri usmeri ka privredi i investicijama.

On je rekao da je Savetodavna grupa EDIF-a njegovo upravljačko telo, a osnovali su je EU, zapadnobalkanske vlade, bilateralni donatori i međunarodne finansijske institucije.

"Zadatak EDIF-a je da omogući i olakša finansiranje malih i srednjih preduzeća kroz kredite banaka ili investicije u kapital, kao i da pruži tehničku podršku, kao što su saveti EBRD za mali biznis", kazao je Ilić.

U taj fond je do sada prikupljeno 275 miliona evra, čime je obezbeđeno 650 miliona evra investicija za oko 3.000 preduzeća i otvoreno ili očuvano oko 40.000 radnih mesta u regionu, piše u saopštenju.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side