05.10.2017 Beograd

PKS: Rama zadovoljan saradnjom Srbije i Albanije na umrežavanju kompanija

PKS: Rama zadovoljan saradnjom Srbije i Albanije na umrežavanju kompanija Foto: Zoran Raš
Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež razgovarao je danas u Tirani s premijerom Albanije Edijem Ramom koji je izrazio zadovoljstvo saradnjom dve zemlje na umrežavanju kompanija posle niškog poslovnog foruma Srbija - Albanija, saopštila je PKS.

Čadež je ocenio da je prošlogodišnji zajednički nastup 24 kompanije iz Srbije na sajmu u Tirani doprineo ovogodišnjem rastu ukupne trgovine, i izvoza srpskih proizvoda na albansko tržište i uvoza albanskih u Srbiju, za 36 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

"Posle foruma u Nišu, nastupa naših kompanija na privrednom sajmu u Tirani i osnivanja bilateralne srpsko - albanske komore, raste broj kompanija koje međusobno trguju, uvoze i izvoze iz Srbije u Albaniju i obrnuto. Interesovanje je sve veće i već beležimo primere dogovora o formiranju mešovitih kompanija, zajedničkim ulaganjima, raznim vidovima biznis partnerstva", naveo je Čadež.

Čadež je najavio da će početkom naredne nedelje biti raspisan poziv kompanijama iz Srbije da učestvuju na privrednom sajmu u Tirani u novembru i da je premijer Albanije podržao pripreme za učešće srpskih firmi.

Rama je podržao i održavanje skupštine Trgovinsko-industrijske komore Srbija-Albanija koja će zasedati u vreme privrednog sajma i okupiti oko 100 kompanija iz obe zemlje, navodi se u saopštenju.

Rama je pokazao "posebno interesovanje" za aktivnosti foruma koje se odnose na povezivanje poslovnih zajednica i "otklanjanju prepreka za bolje poslovanje u regionu", kroz realizaciju 115 mera za sprovođenje Akcionog plana za regionalni prostor koje su premijeri Zapadnog Balkana razmatrali na skupu u Draču.

Čadež je oceno da je dobra vest da su premijeri Srbije, Albanije, Crne Gore, Makedonije i Kosova imenovali koordinatore za brže sprovođenje Akcionog plana.

Čadež je u Tirani razgovarao s ministrom finansija i ekonomije Arbenom Ahmetajem, ministrom, turizma i zaštite životne sredine Blendijem Klosijem i ministrom energetike i infrastrukture Damianom Gjiknuriem o intenziviranju bilateralne privredne saradnje, otklanjanju prepreka za poslovanje i povezivanju kompanija radi daljeg rasta robne razmene, zajedničkih investicija i zajedničkog nastupa na trećim tržištima i tenderima za realizaciju infrastrukturnih projekta.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side