Počeli zvanični razgovori delegacija MMF-a i Narodne banke Srbije
24.02.2020 Beograd

Počeli zvanični razgovori delegacija MMF-a i Narodne banke Srbije

Počeli zvanični razgovori delegacija MMF-a i Narodne banke Srbije Foto: Beta / Milan Obradović
Plenarnim sastankom koji je održan danas u Narodnoj banci Srbije, započeli su zvanični razgovori s misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koja će u Srbiji boraviti do 28. febuara, saopštila je NBS.

Razgovore je predvodila guverner Narodne banke Srbije i guverner Srbije u MMF-u Jorgovanka Tabaković, a misiju MMF-a Jan Кejs Martejn.

Nakon plenarnog sastanka u NBS donet je zajednički zaključak da treba nastaviti s politikama koje daju dobre rezultate.

Guverner NBS je tokom sastanka istakla da će, pošto je institucija na čijem je čelu sve reformske ciljeve ispunila, NBS nastaviti da daje punu podršku ekonomskom programu sprovođenjem politike kojom se više od sedam i po godina unazad daje pun doprinos ukupnoj stabilnosti zemlje.

"Narodna banka Srbije neće menjati smer ni pravac – nastavlja da bude čuvar stabilnosti, da deluje proaktivno i da bude jedan od lidera u inovacijama", rekla je Tabaković.

Podsetila je i da, zahvaljujući dobro odmerenim merama, NBS sedmu godinu zaredom inflaciju drži čvrsto pod kontrolom.

Na kraju prošle godine međugodišnja inflacija iznosila je 1,9 odsto, što je i njen prosek za celu godinu, a i učešće problematičnih kredita na kraju decembra spušteno je na nivo od 4,1 odsto, čime je njihovo učešće sada za 80 odsto niže nego u periodu kada je počela primenja strategije za njihovo rešavanje, navodi se u saopštenju NBS i dadaje da su se predstavnici MMF-a saglasili da su rezultati i na tom planu impresivni.

Analizirani su i faktori koji su doveli do toga da rast srpske ekonomije nadmaši sva očekivanja.

"S rastom ekonomske aktivnosti u 2019. od 4,2 odsto, koliko iznosi naša poslednja procena, Srbija je bila jedna od retkih zemalja u kojima je rast u 2019. godini nadmašio sve projekcije rađene u toku godine. Pored toga, s rastom bruto domaćeg proizvoda od 6,1 odsto u četvrtom tromesečju, Srbija je u najvećoj meri doprinela rastu regiona Zapadnog Balkana, što takođe potvrđuje da je politika koja se sprovodi u Srbiji adekvatna", ocenila je Tabaković.

Istakla je da je Srbija jedna od retkih zemalja u kojoj je izvoz rastao brže u 2019. u odnosu na 2018. godinu.

"U pogledu dinarizacije, posebno je značajan rast dinarske štednje u toku prošle godine od 30 odsto, kao pokazatelj rasta poverenja u domaću valutu. Sadašnji nivo dinarske štednje pet puta je viši nego u 2012. godini, kada smo krenuli sa Strategijom dinarizacije", navela je ona.

Ukazala je da Srbija danas ima i 12-ogodišnju dinarsku hartiju, što je po njenoj oceni odraz poverenja u stabilnost koju obezbeđuju, a kako je dodala nastaviće da rade aktivno na produženju dinarske krive prinosa".

Razgovarano je i o januarskoj odluci J.P. Morgan-a da s pozitivnim izgledima razmatra uključivanje dinarskih obveznica u svoj indeks državnih obveznica zemalja u usponu.

"Njihova odluka nas posebno raduje, jer na tom uključivanju radimo dugo, naše sekundarno tržište se ubrzano razvija i dosta smo radili da taj cilj i ostvarimo", ocenla je Tabaković.

Predstavnici MMF-a posebno su pozdravili i donošenje regulatornih rešenja kojima se podstiče dinarsko kreditiranje, sa akcentom na mala i srednja preduzeća, piše u saopštenju NBS.

Tokom posete misije MMF-a biće razmatrana aktuelna fiskalna, monetarna i ukupna makroekonomska kretanja, kao i izgledi i projekcije za naredni period.

Poseta misije MMF-a je početak aktivnosti u okviru narednog, četvrtog polugodišnjeg razmatranja sprovođenja ekonomskog programa Srbije, koji je podržan Instrumentom za koordinaciju politika.

Treće razmatranje rezultata ekonomskog programa okončano je 19. decembra prethodne godine, kada je Odbor izvršnih direktora MMF-a doneo odluku o uspešnom završetku tog razmatranja. Odluka je doneta bez održavanja formalnog sastanka Odbora, što je mogućnost koja se koristi kada se proceni da formalna diskusija nije potrebna, s obzirom na dobro sprovođenje mera ekonomske politike i dobre makroekonomske rezultate koje Srbija kontinuirano ostvaruje, istakla je NBS.

Instrument za koordinaciju politika odobren je Srbiji u julu 2018, na period od 30 meseci, savetodavnog je karaktera i ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side