12.03.2018 Beograd

Počeli zvanični razgovori misije MMF-a i delegacije Srbije o novom aranžmanu

Počeli zvanični razgovori misije MMF-a i delegacije Srbije o novom aranžmanu Foto: Beta / Miloš Miškov
Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) počela je danas u Narodnoj banci Srbije (NBS) u Beogradu zvanične razgovore s delegacijom Srbije o novom aranžmanu koji bi se zasnivao na tehničkoj, a ne na finansijskoj podršci, kroz Instrument koordinacije politika (PCI).

Delegaciju Srbije na sastank sa misijom MMF-a predvodi guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković, koja predstavlja Srbiju u MMF-u, a u razgovorima učestvuje i ministar finansija Dušan Vujović, kao i šef kancelearije MMF-a za Srbiju Sebastijan Sosa.

Misija MMF-a, koju predvodi Džejms Ruf, boravi u Beogradu od 8. do 16. marta, a tokom razgovora biće sumirani postignuti rezultati nedavno završenog aranžmana Srbije s MMF-om i sagledana najnovija makroekonomska i fiskalna kretanja, saopštila je NBS.

"Imajući u vidu da su sprovođenjem dogovorenog ekonomskog programa u prethodne tri godine, koji je bio podržan stand-baj aranžmanom iz predostrožnosti, ostvareni ciljevi u postizanju makroekonomske ravnoteže i stabilnosti javnih finansija, kao i sprovođenju reformi u finansijskom sektoru, ovom prilikom razgovori će se voditi o prioritetima ekonomske politike u narednom periodu, kojima bi se učvrstili postignuti rezultati i obezbedio dugoročan i održiv privredni rast", ističe se u saopštenju NBS.

Dodaje se da će tema razovora biti mere ekonomske politike, institucionalne i strukturne reforme koje treba sprovoditi, kao i o modaliteti buduće saradnje Srbije s MMF-om.

Srbija je 22. februara završila trogodišnji aranžman sa MMF-om, koji je podrazumevao finansijsku podršku u slučaju potrebe od oko 1,2 milijarde evra, ali taj novac nije korišćen.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • OPEK i saveznici pristali na raspodelu udela u povećanju proizvodnje nafte OPEK i saveznici pristali na raspodelu udela u povećanju proizvodnje nafte

    Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i države proizvođači nafte koje nisu u tom kartelu saopštile su danas da su se saglasile da raspodele povećanu proizvodnju, dan nakon što je OPEK objavio da će povećati proizvodnju, što je korak koji bi trebalo da obuzda nedavni globalni rast cena energenata.

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side