12.03.2018 Beograd

Počeli zvanični razgovori misije MMF-a i delegacije Srbije o novom aranžmanu

Počeli zvanični razgovori misije MMF-a i delegacije Srbije o novom aranžmanu Foto: Beta / Miloš Miškov
Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) počela je danas u Narodnoj banci Srbije (NBS) u Beogradu zvanične razgovore s delegacijom Srbije o novom aranžmanu koji bi se zasnivao na tehničkoj, a ne na finansijskoj podršci, kroz Instrument koordinacije politika (PCI).

Delegaciju Srbije na sastank sa misijom MMF-a predvodi guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković, koja predstavlja Srbiju u MMF-u, a u razgovorima učestvuje i ministar finansija Dušan Vujović, kao i šef kancelearije MMF-a za Srbiju Sebastijan Sosa.

Misija MMF-a, koju predvodi Džejms Ruf, boravi u Beogradu od 8. do 16. marta, a tokom razgovora biće sumirani postignuti rezultati nedavno završenog aranžmana Srbije s MMF-om i sagledana najnovija makroekonomska i fiskalna kretanja, saopštila je NBS.

"Imajući u vidu da su sprovođenjem dogovorenog ekonomskog programa u prethodne tri godine, koji je bio podržan stand-baj aranžmanom iz predostrožnosti, ostvareni ciljevi u postizanju makroekonomske ravnoteže i stabilnosti javnih finansija, kao i sprovođenju reformi u finansijskom sektoru, ovom prilikom razgovori će se voditi o prioritetima ekonomske politike u narednom periodu, kojima bi se učvrstili postignuti rezultati i obezbedio dugoročan i održiv privredni rast", ističe se u saopštenju NBS.

Dodaje se da će tema razovora biti mere ekonomske politike, institucionalne i strukturne reforme koje treba sprovoditi, kao i o modaliteti buduće saradnje Srbije s MMF-om.

Srbija je 22. februara završila trogodišnji aranžman sa MMF-om, koji je podrazumevao finansijsku podršku u slučaju potrebe od oko 1,2 milijarde evra, ali taj novac nije korišćen.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side