01.09.2018 Beograd

Politika: Od septembarskih penzija ukidanje smanjenja

Politika: Od septembarskih penzija ukidanje smanjenja Foto: Pixabay.com
Zakon o privremenom umanjenju penzija biće ukinut zaključno sa isplatom septembarskih penzija, piše u Nacrtu izmena i dopuna Zakona o PIO koji je objavio dnevni list "Politika" u izdanju od subote, 1. septembra.

Zakon o privremenom umanjenju penzija na snazi je od oktobra 2014. godine, i njime su penzije više od 25.000 dinara smanjene za 22 i 25 odsto.

Novi nacrt predviđa izmene obračuna penzija za poslednju godinu radnog staža i to tako što oni koji odu u penziju početkom godine neće više morati da čekaju tri meseca da zvanična statistika objavi podatke o prosečnoj godišnjoj zaradi, već će im penzija biti obračunata tako što će prosečna mesečna primanja za januar te godine biti pomnožena sa 12.

Penzioneru kome se ne mogu utvrditi godišnji lični koeficijenti ni za jednu kalendarsku godinu, godišnji lični koeficijent iznosiće jedan.

Onome ko nema utvrđeni staž osiguranja za celu kalendarsku godinu, godišnji lični koeficijent utvrđivaće se srazmerno stažu osiguranja navršenom u toj kalendarskoj godini.

Nacrtom je predviđeno oročavanje trajanja privremenih penzija na tri godine.

Nacrt predviđa drugačiji obračun prevremene starosne penzije kod radnika sa beneficiranim radnim stažom koji odlaze u prevremenu starosnu penziju uz smanjene visine penzije.

"Ukoliko neko ko je imao beneficiju tokom radnog veka i ostvario 40 godina radnog staža i ima 54 godine, a treba mu 56 da bi po zakonu otišao u starosnu penziju penali će mu se obračunavati samo dve godine, dok ne ispuni zakonski uslov za punu starosnu penziju", navodi Politika.

Kako prenosi list, granica se može maksimalno snižavati do 50 godina života za osiguranike koji rade ili su radili na poslovima sa maksimalnim stepenom uvećanja staža osiguranja.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Šest izjava o zainteresovanosti za kupovinu akcija Komercijalne banke Šest izjava o zainteresovanosti za kupovinu akcija Komercijalne banke

    Šest izjava o zainteresovanosti dostavljeno je blagovremeno i sadrži svu dokumentaciju predviđenu javnim pozivom za kupovinu akcija u vlasništvu Srbije u Komercijalnoj banci a.d. Beograd, saopštilo je danas Ministarstvo finansija.

  • Evro sutra 117,93 din Evro sutra 117,93 din

    Dinar će u četvrtak imati gotovo istu vrednost prema evru kao danas i zvanični srednji kurs biće 117,9392 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).Centralna banka je danas na međubankarskom deviznom tržištu kupila 15 miliona evra kako bi ublažila prekomerne oscilacije kursa.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side