19.12.2016 Varšava

Poljaci će od oktobra 2017. ranije u penziju

Poljaci će od oktobra 2017. ranije u penziju Foto: freeimages.com
Predsednik Poljske Andžej Duda potpisao je danas zakon koji sada Poljacima definitivno od oktobra naredne godine vraća pravo da sa 65 godina starosti u penziju odlaze muškarci i sa 60 godina žene.

Smanjenje starosne granice za odlazak u penziju zahtevali su poljski sindikati otkako je 2012. godine tadašnja vlada premijera Donalda Tuska počela postepeno da pomera granicu ka konačnih 67 godina i za muškarce i za žene zbog nepovoljnih demografskih trendova i ubrzanog starenja stanovništva.

Obećanje Poljacima da neće morati da rade tako dugo bilo je jedno od glavnih u kampanji Andžeja Dude u izborima za predsednika Poljske u maju 2015. godine, a za nekoliko meseci nakon izbora pripremio ga je kao predsednički zakon i podneo na glasanje parlamentu koji ga je ove jeseni usvojio.

"Veoma me raduje što je smanjena starosna granica za odlazak u penziju. Taj zakon daje pravo Poljacima da biraju. Mogu da to iskoriste ali ne moraju", kazao je danas nakon što je potpisao zakon Duda.

Poljoprivrednici u Poljskoj dodatno će do kraja naredne godine da iskoriste pravo da muškarci odu u penziju sa 60 godina starosti, a žene sa 55 godina.

Raniji odlazak Poljaka u penziju koštaće državu prema proračunima Biroa za analize Sejma i Ministarstva finansija 33 milijarde evra do 2025. godine, a do 2035. godine oko 90 milijardi evra.

Ekonomisti su, međutim, upozorili da će pravo na odlazak u penziju ranije biti plaćeno osetnim smanjenjem penzije, najmanje za 30 odsto.

Po statistici, prosečna Poljakinja rođena 1982. godine po dosadašnjim zakonima ako ode u penziju sa 67 godina imaće bruto penziju od 810 evra dok bi joj odlazak u penziju po novom zakonu, sa 60 godina starosti smanjio penziju na 420 evra.

Poljak, isto godište, ako bi radio do 67. godine života može da računa na penziju od 859 evra, dok bi odlazak dve godine ranije, u 65. godini, značio penziju od 716 evra, upozorio je Biro za analize Sejma poljskog parlamenta.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Evro sutra 117,51 dinar Evro sutra 117,51 dinar

  Dinar će sutra neznatno promeniti vrednost prema evru i zvanični srednji kurs biće 117,5180 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Dodeljena Nobelova nagrada za ekonomiju Dodeljena Nobelova nagrada za ekonomiju

  Ovogodišnja Nobelova nagrada za ekonomiju danas je dodeljena Abidžitu Banerdžiju, Ester Diflo i Majklu Kremeru za njihov "eksperimentalni pristup smanjenju globalnog siromaštva".

 • Nova najviša vrednost dinara u 2019, evro sutra 117,49 dinara Nova najviša vrednost dinara u 2019, evro sutra 117,49 dinara

  Dinar će sutra neznatno promeniti vrednost prema evru i zvanični srednji kurs biće 117,4946 dinara za jedan evro, što je naviša vrednost domaće valute prema evru ove godine, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Evropska unija i EBRD podržavaju konkurentnost srpskih firmi Evropska unija i EBRD podržavaju konkurentnost srpskih firmi

  Mala i srednja preduzeća (MSP) u Srbiji u mogućnosti su da povećaju svoju konkurentnost zahvaljujući novom programu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) putem kojeg preduzeće mogu da realizuju ciljane investicije u kombinaciji sa podsticajnim sredstvima.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side