13.09.2018 Beograd

Ministarstvo privrede: Sutra otvaranje finansijske ponude Al Dahre za PKB

Ministarstvo privrede: Sutra otvaranje finansijske ponude Al Dahre za PKB
Finansijska ponuda kompanije Al Dahra Srbija za imovinu Poljoprivrede korporacije Beograd (PKB) biće sutra otvorena, najavilo je danas Ministarstvo privrede Srbije.

U Ministarstvu privrede danas je otvoren glavni koverat za privatizaciju PKB koji je dostavila Al Dahra i utvrđeno je da je dostavljena dokumentacija u skladu sa uslovima tendera.

U predviđenom roku, do 10. septembra, privatizacionu dokumentaciju su otkupile dve kompanije, a prijavu za učešće u postupku privatizacije PKB dostavila je samo Al Dahra Srbija, čija je matična kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Početna cena za imovinu PKB-a koja je ponuđena na prodaju je 104,5 miliona evra. Ponuđeno je 16.785 hektara zemljišta na Paliluli, u Surčinu i Zrenjaninu, kao i stoka, objekti, oprema, rezervni delovi, kao i imovina zavisnih društava - Ekolaba, Instituta PKB Agroekonomik i Veterinarske stanice PKB.

Na prodaju su ponuđene i dve parcele gradskog građevinskog zemljišta u Borči od 1,8 hektara i 1,2 hektara, po početnoj minimalnoj ceni od 939.113 evra, odnosno 284.000 evra. Procenjena vrednost zemljišta, građevinskih objekata i opreme je 208,5 miliona evra, udela od 29 odsto kapitala Ekolaba u vlasništvu Akcionarskog fonda 214.700 evra, a 45,77 odsto Instituta PKB Agroekonomik 431.300 evra.

Vrednost stada je 17,3 miliona evra, ali taj iznos nije ušao u početnu cenu. Cena stada biće utvrđena prema propisu neposredno pre uvođenja kupca u posed i iznosiće 100 odsto procenjene vrednosti stada na dan popisa.

Početna cena na javnom nadmetanju je polovina procenjene vrednosti zemljišta i kapitala Republike Srbije i Akcionarskog fonda u Ekolabu, Agroekonomiji i Institutu PKB. PKB ima oko 1.700 radnika kojima su, kako tvrde u sindikatu, obećane otpremnine od 450 evra po godini staža.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side