25.11.2015 Beograd

Poslovno okruženje u Srbiji značajno poboljšano

Poslovno okruženje u Srbiji značajno poboljšano Foto: Beta / Nenad Petrović
U Privrednoj komori Srbije (PKS) danas su predstavljeni rezultati pete godišnje poslovne ankete "1.000 preduzeća" koji ukazuju na to da se poslovno okruženje u Republici značajno poboljšalo u određenim oblastima, u drugima su rezultati manje impresivni, dok se u jednom broju sektora beleži nazadovanje.

Godišnja anketa pokazuje u kojim je oblastima ostvaren napredak, a u kojima i dalje postoje prepreke u pogledu konkurentnosti i privrednog rasta u Srbiji, a anketa je izrađena u saradnji sa IPSOS Stratedžik marketingom, a uz podršku PKS.

Među oblasti kod kojih je ove godine primećeno zančajno poboljšanje su dobijanje građevinskih dozvola, izvršni postupak i dobijanje dozvola za obavljanje delatnosti.

Od svih elemenata regulatornog okvira u Srbiji parafiskalni nameti imaju najnegativniji uticaj.

Privrednici su, među aspekte regulativnog okvira, koji nepovoljno utiču na poslovno okruženje uvrstili poreze i doprinose na zarade, porez na dodatnu vrednost, poresku administraciju, sivu ekonomiju, i administrativne procedure.

Međutim privrednici su ove oblasti ocenili manje negativno ove godine, pri čemu je značajno poboljšanje zabeleženo kod poreza na dodatnu vrednost.

Namajnje problematični elementi regulatornog okvira su dozvole za obavljanje delatnosti, inspekcije, carine i procedure vezane za spoljnu trgovinu i građevinske dozvole.

Nažalost, ova poboljšanja nisu dovela do toag da privrednici manje vremena i novca troše na rešavanje regulatornih pitanja - oba ova pokazatelja su u 2015. praktično identična onima iz prethodne godine.

Foto: Beta / Nenad Petrović

Ispitanici su nastavili da navode da korupcija ima manji uticaj na njihovo poslovanje, ali 12 odsto privrednika smatra da korupcija "veoma mnogo" ugrožava njihovo poslovanje, a 37 odsto navodi da im korupcija "donekle" ugrožava poslovanje.

Kada je reč o makroekonskom okruženju privrednici inflaciju i promenljivost deviznog kursa i kamatnih stop smatraju najnepovoljnijim činiocima, ali kod svih ovih faktora se zapaža poboljšanje u odnosu na prethodnu godinu.

Upitani kako reaguju na konkretne reforme sprovedene tokom prethodne godine privrednici su ocenili pozitivno mogućnost podnošenja proeskih prijava elektronskim putem, a najnegativnije uvođenje akcize i povećanje cene električne energije.

Nalazi ankete ukazuju na to da privreda oseća pozitivan uticaj disciplinovanog i konstantnog rada na uklanjanju i smanjenju prepreka u poslovanju.

Na osnovu nalaza ankete izrađen je niz preporuka namenjenih državnim organima, privredi i drugim zainteresovanim akterima.

Tako se predlaže ukidanje parafiskalnih nameta, preduzimanje relativno jednostavnih mera za unapređenje pristupa malih preduzeća izvorima finansiranja, unaprediti efikasnost izvršnog postupka i smanjenje regulatornih troškova u cilju smanjenja visokih kamatnih stopa i naknada.

Dalje se predlaže sprovođenje i intenziviranje reforme javne uprave, unapređenje kvaliteta povratnih informacija i strateško upravljanje regulatornim reformama, nastavak sprovođenja mera usmerenih protiv sive ekonomije, pružanje privrendicima obuke i edukacije iz upravljanja finansijama, povećanje i unapređenje ulaganja u infrastrukturu, kao i unapređenje načina na koji se javnosti saopštavaju informacije o unapređenju poslovnog okruženja.

Prezentaciji ankete prisustvovatli su potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, predsednik PKS Marko Čadež i ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi.

autor: VV izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side