20.02.2018 Beograd

Potpisivanje protokola o rekonstrukciji pruge Beograd-Zagreb 5. marta

Potpisivanje protokola o rekonstrukciji pruge Beograd-Zagreb 5. marta Foto: Pixabay
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas da će ministar mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Oleg Butković 5. marta doći u Beograd u bilateralnu posetu Srbiji, kad će biti potpisan i Protokol o saradnji na projektu rekonstrukcije železničke pruge Beograd-Zagreb.

"Ovo je prvi projekat koji ima za cilj bolje povezivanje Beograda i Zagreba i koji je pokrenut kao rezultat posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj. Nakon potpisivanja protokola, sledeći korak je priprema za zajedničko apliciranje kod Evropske unije za obezbeđivanje finansijskih sredstava, najpre za izradu projektno-tehničke dokumentacije, a kasnije i za izvođenje radova", rekla je Mihajlović odgovarajući na pitanja novinara tokom posete Aranđelovcu.

Ona je istakla da brzo postizanje dogovora sa hrvatskim ministrom Olegom Butkovićem, sa kojim se već sastala 12. februara, u okviru posete srpske delegacije Zagrebu, pokazuje da dve zemlje mogu da intenziviraju saradnju u oblastima od zajedničkog interesa.

"Bolja infrastrukturna povezanost i uklanjanje nefizičkih barijera nešto je na čemu Srbija radi sa svim svojim susedima jer to doprinosi bržem razvoju celog regiona. Pruga Beograd-Zagreb deo je železničkog Koridora 10, koji je važna evropska saobraćajnica i u zajedničkom je interesu obe zemlje da ta pruga bude rekonstruisana i da se skrati vreme putovanja, koje trenutno iznosi oko sedam sati", kazala je Mihajlović.

Dužina pruge Beograd-Zagreb je 412 kilometara, a vrednost radova na rekonstrukciji i modernizaciji deonica na teritoriji Srbije procenjuje se na oko 250 miliona evra, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side