14.06.2018 Atina

Potpredsednik EK: Izlazak Grčke iz programa pomoći savršeno izvodljiv

Potpredsednik EK: Izlazak Grčke iz programa pomoći savršeno izvodljiv Foto: Beta, AP
Grčka i njeni poverioci rade na postizanju konačnog sporazuma o izlasku te zemlje iz programa međunarodne pomoći ovog leta, rekao je danas potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis.

"Grčka će za dva meseca okončati svoj program. Biće to delikatno, ali savršeno izvodljivo iskustvo, pod uslovom da sve strane pokažu posvećenost i odgovornost", rekao je Dombrovskis na konferenciji blizu Atine.

On je naveo da su neophodne "jasne mere u vezi s dugom" kako bi se osigurao postepeni povratak Grčke pozajmljivanju na međunarodnim tržištima obveznica, po izlasku iz programa pomoći.

U grčkom parlamentu u toku je rasprava, a poslanici će kasnije danas glasati o zakonu kojim se uvode nove reforme u oblasti poreza, penzija i zdravstvene zaštite.

Više uzastopnih rundi mera štednje dovelo je do čestih protesta građana u Grčkoj, gde je produbljena recesija izbrisala četvrtinu privrede od početka finansijske krize u toj zemlji krajem 2009. godine.

Sindikati su najavili demonstracije u Atini za danas, kada parlament bude glasao o novom zakonu.

Treći uzastopni program pomoći Grčkoj, koji finansiraju zemlje evrozone, ističe 20. avgusta, posle osam godina zavisnosti Atine od međunarodnih poverilaca. Da bi dobila sredstva, Grčka je morala u više navrata da smanjuje plate i poveća poreze i sprovede niz reformi za povećanje budžetskih prihoda, dok je privatizacija njenih preduzeća bila pod strogim nadzorom poverilaca.

Grčka i njeni poverioci nadaju se da će konačni sporazum o okončanju programu pomoći postići na sastanku ministara finansija evrozone 21. juna.

Kada izađe iz programa pomoći, Grčka će biti primorana da se finansira pozajmljivanjem na međunarodnim tržištima obveznica. Atina dugo traži neki vid olakšanja u otplati novca koji duguje poveriocima, uglavnom zemljama evrozone.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side