14.06.2018 Atina

Potpredsednik EK: Izlazak Grčke iz programa pomoći savršeno izvodljiv

Potpredsednik EK: Izlazak Grčke iz programa pomoći savršeno izvodljiv Foto: Beta, AP
Grčka i njeni poverioci rade na postizanju konačnog sporazuma o izlasku te zemlje iz programa međunarodne pomoći ovog leta, rekao je danas potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis.

"Grčka će za dva meseca okončati svoj program. Biće to delikatno, ali savršeno izvodljivo iskustvo, pod uslovom da sve strane pokažu posvećenost i odgovornost", rekao je Dombrovskis na konferenciji blizu Atine.

On je naveo da su neophodne "jasne mere u vezi s dugom" kako bi se osigurao postepeni povratak Grčke pozajmljivanju na međunarodnim tržištima obveznica, po izlasku iz programa pomoći.

U grčkom parlamentu u toku je rasprava, a poslanici će kasnije danas glasati o zakonu kojim se uvode nove reforme u oblasti poreza, penzija i zdravstvene zaštite.

Više uzastopnih rundi mera štednje dovelo je do čestih protesta građana u Grčkoj, gde je produbljena recesija izbrisala četvrtinu privrede od početka finansijske krize u toj zemlji krajem 2009. godine.

Sindikati su najavili demonstracije u Atini za danas, kada parlament bude glasao o novom zakonu.

Treći uzastopni program pomoći Grčkoj, koji finansiraju zemlje evrozone, ističe 20. avgusta, posle osam godina zavisnosti Atine od međunarodnih poverilaca. Da bi dobila sredstva, Grčka je morala u više navrata da smanjuje plate i poveća poreze i sprovede niz reformi za povećanje budžetskih prihoda, dok je privatizacija njenih preduzeća bila pod strogim nadzorom poverilaca.

Grčka i njeni poverioci nadaju se da će konačni sporazum o okončanju programu pomoći postići na sastanku ministara finansija evrozone 21. juna.

Kada izađe iz programa pomoći, Grčka će biti primorana da se finansira pozajmljivanjem na međunarodnim tržištima obveznica. Atina dugo traži neki vid olakšanja u otplati novca koji duguje poveriocima, uglavnom zemljama evrozone.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Evro danas 118,14 dinara Evro danas 118,14 dinara

  Dinar danas ima približno istu vrednost prema evru kao juče i zvanični srednji kurs je 118,1454 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Subvencijama nemačkom Kontinentalu država urušava domaće IT kompanije Subvencijama nemačkom Kontinentalu država urušava domaće IT kompanije

  Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević ocenio je da su subvencije Vlade Srbije od 9,5 miliona evra nemačkoj kompaniji "Kontinental" za otvaranje Centra za istraživanje i razvoj napravile štetu domaćim IT kompanijama.

 • Malinari danas kod ministra poljoprivrede Malinari danas kod ministra poljoprivrede

  Predstavnike Asocijacije malinara Srbije primiće danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović na hitan razgovor oko rešavanja problema otkupa i niske cene malina, najavio je predsednik tog udruženja Dobrivoje Radović.

 • Rusija uzvraća na američke tarife na uvoz Rusija uzvraća na američke tarife na uvoz

  Rusija je najavila uzvratne mere u odgovoru na potez Sjedinjenih Država da uvedu uvozne takse na strani čelik i aluminijum.

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side