07.08.2018 San Francisko

Potrošačka tehnika na nišanu u trgovinskom ratu SAD i Kine

Potrošačka tehnika na nišanu u trgovinskom ratu SAD i Kine Foto: Beta / AP
Cene slušalica, zvučnika, visokotehnološkog osvetljenja i internet usluga mogle bi biti povećane ako se američki trgovinski rat protiv Kine nastavi.

Američka vlada je na niz kineskih proizvoda uvela carine, a među njima su i ključne komponente za uređaje kojima se može bežično upravljati putem smartfona ili neke druge naprave. Carine će pogoditi i mrežnu opremu koja omogućava rad interneta.

Ne zna se koliko bi cene mogle da porastu, delimično i zato što novi paket carina neće biti uveden pre jeseni. Proračune komplikuju i finansijska snaga i veliki uticaj tehnološke industrije. Epl, Gugl, Majkrosoft i druge velike tehnološke firme imaju toliko različitih proizvoda i novca da bi jednostavno mogle da na sebe preuzmu dodatne troškove izazvane carinama umesto da ih prebace na potrošače.

Ipak, eksperti misle da se to neće desiti jer "tako kompanije funkcionišu".

Administracija predsednika Donalda Trampa je već uvela carine od 25 odsto na 34 milijarde dolara robe uvezene iz Kine, pravdajući to razlozima nacionalne bezbednosti, ali je uticaj na elektroniku bio uglavnom ograničen na komponente za televizore i video opremu.

U narednoj rundi će biti uvedene carine od 10 odsto na 200 milijardi dolara uvoza iz Kine, gde spadaju i čipovi za bežične slušalice i zvučnike.

Epl nije davao izjave, kao ni Gugl ni Majkrosoft.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side