Predsednica Evropske centralne banke: Koronavirus pojačao neizvesnost ekonomskog rasta
05.02.2020 Pariz

Predsednica Evropske centralne banke: Koronavirus pojačao neizvesnost ekonomskog rasta

Predsednica Evropske centralne banke: Koronavirus pojačao neizvesnost ekonomskog rasta Foto: prtscr ytb
Predsednica Evropske centralne banke (ECB), Kristin Lagard, ocenila je u sredu da širenje novog kineskog koronavirusa donosi "novu dozu neizvesnosti" ekonomskom rastu.

Dok izgleda da pretnja američko-kineskog "trgovinskog rata" popušta, "koronavirus dodaje novu dozu neizvesnosti", rekla je ona na jednoj konferenciji u Parizu.

Ta izjava označava promenu od prilično optimističnog tona ekonomskih izgleda evrozone koji je u januaru iznela Francuskinja posle poslednjeg sastanka ECB o monetarnoj politici.

Ipak, bivša direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pokušala je da uveri u suprotno, tvrdeći da ECB želi da kamatne stope zadrži na niskom nivou i da nastavi da kupuje aktivu na tržištu što je "efikasan automatski stabilizator" za podršku evrozoni.

Predsednik Federalnih rezervi SAD, Džerom Pauel, rekao je na istom skupu da već nedelju dana "pažljivo prati" epidemiju povezanu s novim virusom.

Do danas je od te bolesti umrlo gotovo 500 ljudi i zarazilo se više od 24.000 u Kini i u još 20 zemalja.

"Očigledno će biti barem kratkoročnih posledica po proizvodnju u Kini", rekao je Pauel koji očekuje da će to uticati na druge ekonomije.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
 • Vučić: Planirana rekonstrukcija više putnih pravaca na području Pazara Vučić: Planirana rekonstrukcija više putnih pravaca na području Pazara

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u planu izgradnja ili rekonstrukcija više putnih pravaca na širem području Novog Pazara, od čega je samo za rekonstrukciju puta između Raške i Novog Pazara ovojeno oko 12 miliona evra.

 • MAT: Pad industrijske proizodnje u aprilu 16,6 odsto MAT: Pad industrijske proizodnje u aprilu 16,6 odsto

  Industrijska proizvodnja, spoljnotrgovinska razmena i unutrašnja potrošnja u Srbiji u aprilu ove godine su usled pandemije Kovid 19 bili u osetnom na tekućem i međugodišnjem padu, u zastoju je saobraćaj, kao i turizam i ugostiteljske usluge, a oporavak industrijske proizvodnje u maju će biti samo delimičan, ukazali su autori ekonomskog biltena "Makroekonomske analize i trendovi" (MAT).

 • Keserović: Srbija može da očekuje 650 miliona dolara od izvoza voća ove godine Keserović: Srbija može da očekuje 650 miliona dolara od izvoza voća ove godine

  Srbija bi ove godine od izvoza voća mogla da ostvari devizni priliv od oko 650 miliona dolara, uprkos tome što će rod biti manji oko pet odsto nego prošle godine, rekao je danas stručnjak za vočarstvo Zoran Keserović, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

 • Viz er ponovo leti iz Niša do Beča Viz er ponovo leti iz Niša do Beča

  Mađarska avio-kompanija "Viz er" obnovila je danas letove sa niškog aerodroma do Beča, obavljeno je na njihovom sajtu.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side