Predsednik Privredne komore Kosova: Put za ukidanje takse na osnovu pravila STO i CEFTA
22.02.2020 Beograd

Predsednik Privredne komore Kosova: Put za ukidanje takse na osnovu pravila STO i CEFTA

Predsednik Privredne komore Kosova: Put za ukidanje takse na osnovu pravila STO i CEFTA Foto: PrntScr / You Tube
Predsednik Privredne komore Kosova Berat Rukići ocenio je danas da put za ukidanje takse na uvoz srpskih proizvoda mora biti zasnovan na pravilima Svetske trgovinske organizacije (STO) i sporazuma CEFTA.

Rukići je ocenio da prvi korak u tom smeru treba da bude usvajanje deklaracije koja će biti upućena zemljama velike petorke, Evropske unije i članicama CEFTA a kojom će biti predstavljene "sve barijere kojima Srbija onemogućava slobodu kretanja roba i usluga, uključujući i tranzit energije, koje su identifikovane od strane biznisa i Vlade Kosova".

Naveo je i da nakon toga treba da usledi usvajanje dokumenta o principima trgovinske politike i bilateralnih trgovinskih odnosa koji po njegovim rečima, u preambuli treba da se poziva na liberalni trgovinski režim, zasnovan na pravilima STO, sporazumu o carini i trgovini GATT i obavezama koje proizilaze iz SSP i CEFTA.

"Dokument treba da podvuče orijentaciju Kosova za slobodnu trgovinu, uz očuvanje slobodne i ravnopravne konkurencije i potrebu zaštite domaće proizvodnje uz očuvanje prava na zaštitne i anti damping mere na osnovu zakonodavstva na snazi i mere reciprociteta u trenutku kada ne funkcioniše nijedan bilateralni ili multilatelarni mehanizam za rešavanje trgovinskih sporova", ocenio je Rukići u tekstu objavljenom na Fejsbuku.

Dodao je da treći korak treba da bude ukidanje takse od 100 odsto uz usvajanje odluka kojima se obezbedjuje da će ostvarivanje sporazuma CEFTA i izgradnja trgovinskih odnosa sa Srbijom biti u punoj saglasnosti sa dokumentom o Osnovnim principima trgovinske politike.

"Ovaj put obezbedjuje osnov za ukidanje tarife, skreće pažnju svim akterima na barijere koje nam je Srbija postavila, pruža solidno obrazloženje pred medjunarodnim partnerima za bilo koju meru reciprociteta, kada se o tome odluči, i obezbedjuje transparentnost za građane i biznise", naveo je predsednik Privredne komore Kosova.

Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je uvodjenje punog političkog, ekonomskog i trgovinskog reciprociteta prema Srbiji u trenutku kada se donese odluka o ukidanje takse od 100 odsto na robu koja se uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side