21.09.2011 Beograd

Premijer očekuje jednocifrenu inflaciju

Premijer očekuje jednocifrenu inflaciju
Premijer Mirko Cvetković izjavio je danas da je za razvoj zemlje neophodan privredni rast od pet odsto godišnje, a da se ove godine može očekivati dva, a naredne tri odsto.

Za održivi razvoj, zapošljavanje i rast standarda potreban je rast BDP od oko pet odsto godišnje i to je stratreški cilj koji moramo dostići narednih godina, rekao je srpski premijer na poslovnoj konferenciji u Beogradu.

Cvetković je rekao da u ovoj godini ipak očekuje jednocifrenu inflaciju, uz njeno dalje smanjivanje narednih godina. MMF je danas objavio novu prognozu po kojoj se u Srbiji predviđa inflacija od 11,3 odsto u 2011. godini.

Premijer je rekao da je razvojna strategija Srbije što bolje povezivanje sa svetom i bolji izvoz, kao i evrointegracije, a saradnja sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) doprineće da se rizik investicija u Srbiju smanji i da banke na osnovu toga smanje kamate. 

Punopravno članstvo Srbije u Evropskoj uniji, kako je dodao, je strateško opredeljenje zemlje. "Vlada Srbije i Skupština zaokružuju ovih dana aktivnosti vezane za evrointegracije, čime su praktično ispunjeni uslovi za dobijanje statusa kandidata", rekao je Cvetković.

On je takođe izjavio da predstoji temeljna reforma javnog sistema koja će povećati efikasnost države, uz smanjenje troškova.

autor: ZM izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 21.09.2011, 17:07h Aleksandar

    Da li bi mogao premijer nesto da radi osim samo da daje prognoze? Pa Srbija nije kladionica!!! Kad god se pojavio u medijima i javnosti samo prognozira nesto!!! Sramota!!!

Pročitajte i...
  • Merkel: Neophodni radnici iz zemalja van EU Merkel: Neophodni radnici iz zemalja van EU

    Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da njena zemlja želi da reši nedostatak stručnjaka pružanjem dobre obuke za što veći broj ljudi i da želi da zaposli kvalifikovane ljude iz drugih zemalja Evropske unije i van nje.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side